Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 122 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları Biryay Yayınları

11. Kaynak: “Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet, fazilettir. Cumhuriyet idaresi, faziletli ve namuslu insanlar yetiştirir.” Mustafa Kemal Atatürk
(Genelkurmay Başkanlığı, Atatürkçülük, Cilt: 3, s. 26)

Yeni devletin yeni başkenti belirlendikten sonra sıra yeni rejimin adının belirlenmesine gelmişti. Millî Mücadele Dönemi’nde alınan kararlara bakıldığında, ulus egemenliğine doğru bir gidişin olduğu açıkça görülmekteydi: Amasya Genelgesi’nde yer alan “Ulusun bağımsızlığını yine ulusun kararlılığı ve direnişi kurtaracaktır. Her türlü etkiden ve denetimden kurtulmuş ulusal bir kurulun varlığı çok gereklidir.” ifadesi; Erzurum ve Sivas Kongresi’nde vurgulanan “Kuva-yı Millîye’yi etkin ve ulusal iradeyi egemen kılmak esastır.” düşüncesi; BMM’nin “Mecliste yoğunlaşan ulusal iradenin, yurt alın yazısına doğrudan doğruya el koymasını kabul etmek temel ilkedir (Fotoğraf 4.11). Büyük Millet Meclisinin üstünde bir güç yoktur.” kararı ve yeni Türk devletinin ilk anayasası olan Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” hükmü ulus egemenliğinin ilk işaretlerini vermişti. Ulusal egemenliğe verilen öneme rağmen savaş koşullarının neden olduğu bazı uygulamalar zaman zaman hükümet işlerinin aksamasına da neden oluyordu:

Cumhuriyet’in ilanından önce uygulanan meclis hükümeti sisteminde bakanları, milletvekilleri arasından tek tek oylayarak meclis seçiyordu. Bu sistem, aynı düşüncede olmayan bakanların aynı kurul içerisinde yer almasına neden oluyordu. Ortak karar almayı güçleştiren bu durum nedeniyle sık sık istifalar yaşanıyor, hükûmet çalışmaları aksıyordu.
(Şerafettin Turan, Türk Devrim Tarihi, 2. kitap, s. 295)

Yeni yönetim biçimi olarak cumhuriyet kendiliğinden belirmişti ancak hukuki açıdan adı henüz konmamıştı. Ortaya çıkan yönetim bunalımı, Mustafa Kemal’e yeni bir yöntemle hükûmet kurmak için beklediği fırsatı sağladı. Cumhuriyetin artık açık ve net olarak belirtilmesi gerektiğini düşünen Mustafa Kemal hemen harekete geçti. 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya Köşkü’ne davet etti ve “Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz.” dedi (Fotoğraf 4.12). Mustafa Kemal, Cumhuriyet’in ilanına yönelik anayasa maddesi değişikliklerini nasıl hazırladığını şöyle anlatmıştır:

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 122 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
18
angry
3
unlike
2
love
2
confused
2
sad
1
clap
0
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!