Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 123 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları Biryay Yayınları

12. Kaynak: “(…) O gece birlikte bulunduğumuz arkadaşlar erkenden ayrıldılar. Yalnız İsmet Paşa Çankaya’da konuk idi. Onunla bir yasa tasarısı hazırladık. Bu tasarıda 1921 Anayasası’nın devlet biçimini saptayan maddelerini şöylece değiştirmiştim:
Birinci maddenin sonuna, ‘Türkiye Devletinin hükümet biçimi cumhuriyettir.’ cümlesini ekledim.
Üçüncü maddeyi şöyle değiştirdim: ‘Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisince yönetilir. Meclis, hükümetin yönetim kollarını bakanlar kurulu aracılığıyla yönetir.’
Bundan başka, sekizinci ve dokuzuncu maddelere de şunlar yazıldı: Türkiye cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ve kendi üyeleri arasından bir seçim dönemi için seçilir. Cumhurbaşkanı, devletin başkanıdır.
Cumhurbaşkanı, başbakanı meclis üyeleri arasından seçer. Diğer bakanları da başbakan yine meclis üyeleri arasından seçtikten sonra hepsini cumhurbaşkanı meclis onayına sunar.”
(Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Söylev, Cilt: 2, s. 1071)

Ekim akşamı Meclis’te Mustafa Kemal’in önceden hazırlattığı anayasa maddesi değişikliğinin görüşülmesine geçildi. Söz alan Abdurrahman Şeref Bey şunları söyledi:

13. Kaynak: “Hükümet biçimlerini saymak gereksizdir. Egemenlik sınırsız ve koşulsuz ulusundur. Kime sorarsanız sorun, bu, Cumhuriyet’tir. Doğan çocuğun adıdır.”
(Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Söylev, Cilt: 2, s. 1081)

Anayasada değişiklik öngören teklif mecliste kabul edildi. “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” şeklindeki anayasanın birinci maddesine “Türkiye Devleti’nin hükümet şekli cumhuriyettir.” ifadesi eklendi. Bu düzenleme, 1921 Anayasası’nda yapılan en önemli değişikliktir.

29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla devlet rejiminin adı kondu, Mustafa Kemal’in cumhurbaşkanı seçilmesi ile devlet başkanlığı sorunu çözüldü. Ayrıca “meclis hükümeti” sistemi yerine, “kabine hükümeti” sistemine geçildi. Artık cumhurbaşkanı, milletvekilleri arasından bir başbakan atayacak, başbakan da yine milletvekilleri arasından uyum içinde çalışabileceği bakanları seçecek ve cumhurbaşkanına onaylatacaktı. Doğabilecek hükümet bunalımları da bu sistemle aşılmış oldu.

Cumhuriyet, halk yönetimi demektir. Halk adına ülkeyi yönetecek kişilerin halk tarafından belirli bir süre için seçildiği bir yönetim şeklidir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin;
İlk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’dir. (Atatürk) İlk başbakanı İsmet (İnönü) Paşa’dır.
İlk meclis başkanı Fethi (Okyar) Bey’dir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 123 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
9
angry
2
unlike
1
love
1
sad
0
happy
0
clap
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!