Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 139 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 139 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 139 Cevapları Biryay Yayınları

Atatürk ve Spor

Atatürk her alanda olduğu gibi spor alanında da ulusunu etkilemiş ve önemli hizmetlerde bulunmuştur. Günümüzde pek çok başarılar elde ettiğimiz spor dallarına ait ilk çalışmalar Atatürk zamanında başlamıştır. Mustafa Kemal’e göre sportif etkinlikler, Türk gençliğinin millî terbiyesinin ana unsurlarından biridir. Türk gencinin bedenen, ruhen, zihnen ve ahlaken en üst seviyede olmasını arzu etmiştir. Emanet ettiği Cumhuriyet’i sağlıklı ve sağlam fikirli Türk gençliğinin daima ileriye götüreceğinden son derece emin bir duruş sergilemiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında beden eğitimi alanındaki öğretmen açığını kapatmak için yurt dışından getirtilen hocaların ders verdiği çeşitli kurslar düzenlenmiştir. 1925’te Milli Eğitim Bakanı olan Mustafa Necati Bey, Mustafa Kemal’in talimatıyla çeşitli Avrupa ülkelerinde incelemelerde bulunmuştur.

Isveç’te beden terbiyesi eğitimi gören Selim Sırrı Bey (Tarcan), Millî Eğitim Bakanlığı’nda görev alarak faaliyetlerde bulunmuştur. Beden Terbiyesi Öğretmenliği ve Başmüfettişliği yapan Selim Sırrı Bey Türkiye’nin ilk Yüksek Beden Terbiyesi Okulu’nun kurulmasıyla görevlendirilmiştir. Sporun ülkemizde yaygın hâle gelmesi amacıyla Beden Eğitimi okullara ders olarak konmuştur. 1922 yılında spor kulüplerinin bir araya gelmesi ve sporu disipline etmek amacıyla “Türkiye Idman Cemiyetleri ittifakı” kurulmuştur. 1924’te çıkarılan “Köy Yasası” ile atıcılık, cirit ve güreş özendirilmiş, yine 1930’da çıkarılan “Belediye Yasası” ile belediyelere spor alanları, stadyumların yapılması ve işletilmesi ile ilgili bazı yükümlülükler getirilmiştir. Ayrıca Halk Evlerinin yapması gereken faaliyetler arasına spor da eklenmiştir (Fotoğraf 4.28) . Mustafa Kemal’in bizzat verdiği talimatla hazırlanan ve ülke sporumuzu tam kırk sekiz yıl yönlendiren 3530 sayılı “Beden Terbiyesi Kanunu” 29 Haziran 1938’de kabul edilmiştir.

Mustafa Kemal, birçok spor dalıyla ilgilenmiş ve ülkemizde sporun gelişmesine önem vermiştir. Sporu millî eğitim politikalarının bir parçası olarak değerlendirmiştir. Mustafa Kemal güreş müsabakalarını izlemeye çok meraklıydı. Mustafa Kemal’in en çok yaptığı sporlar binicilik, yüzme ve kürekti. Fırsat buldukça Florya’da bu sporlarla ilgilenirdi (Fotoğraf
4.29) . Mustafa Kemal, spor ve Türk gençliği ile ilgili düşüncelerini şu şekilde ifade etmiştir:

29. Kaynak: “Her çeşit spor etkinliklerini, Türk gençliğinin millî eğitiminin ana unsurlarından saymak gerekir. Bu işte hükümetin şimdiye kadar olduğundan daha çok ciddi ve dikkatli davranması, Türk gençliğinin spor bakımından da millî heyecan içinde, özenle yetiştirilmesi önemli tutulmalıdır.”

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 139 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
confused
0
happy
0
clap
0
love
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!