Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 14 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları Biryay Yayınları

Sanayisini yeni tekniklerle güçlendirip çağa uygun hâle getiremeyen ve Avrupa ile rekabet edemeyen Osmanlı Devleti’nde yerli sanayi gelişemedi. Osmanlı Devleti kalabalrk nüfusu, yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla Avrupalı devletler için iyi bir ham madde ve pazar kaynağı olarak görüldü. Kapitülasyonlar nedeniyle pazarlarım Avrupa mallarına karşı koruyamadı. Zamanla Osmanlı Devleti, Batılı devletlerden borç almak zorunda kaldı. Verimli kullanılamayan bu borçlar ve borçların faizleri ödenemeyince 1881’de “Düyûn-ı Umûmiye İdaresi” adını taşıyan kuruluş oluşturuldu. Osmanlı Devleti’nin gelirlerinin büyük kısmı, yabancıların alacakları nedeniyle bu kuruluşun denetimine verildi.

Osmanlı Devleti’nde Yeniden Yapılanma

a. Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemlerinin Osmanlı Siyasi ve Sosyal Yapısına Etkileri

Osmanlı Devleti kuruluşundan itibaren güçlü orduya, yargıda eşitliğe ve toplumsal hoşgörüye dayalı bir yönetim benimsemiştir. Dil, din, ırk ve gelenek bakımından birbirinden çok farklı toplulukları içine alan çok geniş sınırlara ulaşmış, dünyanın en güçlü devletlerinden biri olmuştur. Osmanlı Devleti; siyasi, sosyal, ekonomik ve askerî örgütlenmelerinde başlayan bozulmalar nedeni ile bu düzenini sür- düremedi. Avrupa’da yaşanan gelişmelerin de etkisiyle XVII. yüzyılın sonuna doğru büyük bir durgunluk sürecine girdi. Osmanlı yöneticileri, devleti eskiden olduğu gibi güçlü bir hâle döndürmek için çeşitli ıslahatlara giriştiler. Bu ıslahatlarda genellikle Batı’daki gelişmeler örnek alındı. 1789 Fransız İhtilali sonrasında yayılan milliyetçilik akımı da Osmanlı Devleti’ni olumsuz etkiledi. Müsamahaya dayalı millet sistemi, Müslüman olmayan topluluklara kendi kültürel kimliklerini koruma imkânı veriyordu. Bu imkân, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin ortak bir kültür etrafında tek bir toplum hâlinde bütünleşmesini önlemişti. Bu durum, Müslüman olmayan Balkan milletleri arasında bağımsızlık hareketleri doğurdu ve devleti parçalanma tehdidiyle karşı karşıya bıraktı.

Dağılma hâlindeki Balkan milletlerini birtakım yeniliklerle bir arada tutmak için “Tanzimat Fermanı” ilan edildi (3 Kasım 1839). Bütün ülke halkı için ilan edilen ferman; eşit haklar, mal ve can güvenliği sağlama amacına yönelikti. Fermana uygun olarak, daha iyi bir yönetim için yeni yasalar çıkartıldı. Vergi ve askerlik işleri düzenlendi. Yargılama yasalara uygun, açık ve adil hale getirildi. Din ve milliyetleri ne olursa olsun hak ve çıkarları eşitlenen topluluklardan bir Osmanlı milleti oluşturmaya çalışan Tanzimat Dönemi yöneticileri, iç ve dış etkenlerin engelleri nedeniyle başarıya ulaşamadılar (İllüstrasyon 1.3). Yine de Tanzimat Fermanı demokratikleşme, laikleşme ve çağdaşlaşma çabalarına katkı sağlamıştır. Tanzimat Fermanı ile tanınan hakları yetersiz gören Avrupa devletlerinin baskısı ile 1856’da “Islahat Fermanı” ilan edildi. Fermanın amacı, Müslüman olmayan Osmanlı topluluklarının Müslümanlarla her yönden eşitliğini sağlamaktı. Müslüman olmayanlara bütün devlet memurluklarına atanabilme, sancak merkezleri, kaza, kasaba ve köylerdeki yerel meclislere

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 14 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!