Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 143 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 143 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 143 Cevapları Biryay Yayınları

Soyadı Kanunu (21 Haziran 1934)

Osmanlı Devleti’nde kişilerin soyadı yoktu. Kişiler; aile düzeyinde kullanılan birtakım dinsel, sosyal, asalet kaynaklı unvan ve lakaplarla veya doğum yerleri ile birbirinden ayrılmaya çalışılıyordu. Bu yaklaşım nedeniyle kişiler birbirine karışıyor; askere alma, vergi toplama, tapu kayıtları, nüfus kayıt işlemleri ve diğer resmî işlerde karışıklık yaşanıyordu. Yaşanan sıkıntıları gidermek, imtiyaz ve sınıf farklılıklarını da ortadan kaldırmak gerekmekteydi. Bu amaçla her aileye bir soyadı verilmesi düşünüldü. 21 Haziran 1934’te kabul edilen Soyadı Kanunu ile vatandaşların rütbe, memuriyet, aşiret, yabancı ırk ve millet isimleri içermeyen, gülünç ve ahlaka aykırı olmayan bir soyadı alması kabul edildi. 24 Kasım 1934’te Mustafa Kemal’e TBMM tarafından “Atatürk” soyadı verildi (Fotoğraf 4.33). Bu soyadının başka kimseler tarafından kullanılması yasaklandı. Sınıfsız, imtiyazsız, kaynaşmış bir toplumsal yapı oluşturmak amacıyla Soyadı Kanunu’nu tamamlayan bir başka kanun da 26 Kasım 1934’te kabul edildi: “Unvan ve Lakapların Kaldırılması Hakkında Kanun”. Bu kanun ile ağa, hacı, hafız, molla, efendi, bey, beyefendi, hanımefendi, paşa ve hazretleri gibi ayrıcalık kazandıran unvan ve lakaplar yasaklandı. Harp madalyaları hariç sivil rütbe, nişan ve madalyalar kaldırıldı.


Aşağıda yer alan inkılapların gerekçelerini ve toplum hayatında meydana getirdiği değişimleri yazınız.

Şapka Kanunu

  • Cevap:

Gerekçeleri: Dinî kaynaklı giyim farklılıklarını ve geçmişin simgelerini ortadan kaldırmak istenmiştir.
Yaşanan Değişimler: kılık kıyafette modernlik yakalanmış daha çağdaş bir görünüme kavuşulmuştur.

Takvim, Saat ve Ölçü Birimlerinin Değişmesi

  • Cevap:

Gerekçeleri: Cumhuriyet döneminden önce Osmanlıların, Batı uluslarından ayrı takvim, saat, sayı ve ölçülerin kullanılması, hafta tatillerinin cuma günü olması, takvimin başlangıcı olarak Hazreti Muhammet’in Mekke’den Medine’ye göç ettiği tarih olan 622 yılının alınması (hicri takvimin kullanılması), sayı olarak eski sayıları, ölçü olarak da okka, dirhem, arşın, endaze, vb. ölçülerin kullanılması, Türk toplumu ile Batı toplumları arasındaki ilişkilerde büyük karışıklık ve güçlüklere yol açmaktaydı.
Yaşanan Değişimler: ölçü ve takvimde dünya standartları yakalanmıştır. Ticaret gelişmiştir.

Soyadı Kanunu

  • Cevap:

Gerekçeleri:  Osmanlı devletinde soyadı kullanılmadığı için resmi işlemlerde büyük sıkıntılar yaşanmaktaydı. Aynı ismi taşıyan insanların nüfus işlerinde tapu alım-satım ve miras konularında büyük problemler ortaya çıkmaktaydı. Bu nedenle soyadı kanunun çıkarılması batı ile yakınlaşmanın yanında zaten toplumsal bir ihtiyaç haline geldiğinden.
Yaşanan Değişimler: Orduda, tapuda, okulda daha önce yaşanan karışıklıklar son bulmuş sorunlar ortadan kalkmıştır.

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 143 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
77
clap
13
confused
10
love
9
angry
8
unlike
6
happy
6
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!