Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 144 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları Biryay Yayınları

Türk Kadınının Siyasal Haklarına Kavuşması

Kadınlarla erkeklerin eşit haklara kavuşması, çağdaş uygarlık hedefinin önemli bir aşamasıdır. Medeni Kanun’un kabulü ile bu doğrultuda önemli bir adım atılmış, Türk kadını aile hayatında ve toplum yaşantısında erkeklerle eşit haklara kavuşmuştur. Siyasal alanda kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına da yine Mustafa Kemal Atatürk öncülük etmiştir.

İnsanların eşit ve özgür olmaları gerektiği yönündeki düşünceler XVIII. ve XIX. yüzyıllarda Avrupa ve Amerika’dan yayılmaya başladı. Kadın hakları konusundaki somut gelişmeler ise daha çok XX. yüzyılda ortaya çıktı. Kadınların toplumsal hayatta elde ettikleri hakların siyasal alana yansıması ise çok daha geç oldu. Oysaki Türkiye’de Atatürk’ün isteği üzerine önce Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın programına kadınlara seçim hakkı tanınması için bir madde konmuş; sonrasında yapılan yasal düzenlemelerle Türk kadınına 1930’da belediye seçimlerine, 1933’te muhtarlık seçimlerine katılma hakkı tanınmıştır. 1934’te anayasada yapılan değişiklikle de kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiştir (Fotoğraf 4.34). Türkiye Cumhuriyeti, anayasasından kanunlarına kadar her alanda cinsler arası eşitliği kabul ettiğini ve uyguladığını da böylece göstermiştir.

Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nda ordunun hayat kaynaklarını işleten kadınların ülkenin bağımsızlığını ve yeni bir devletin kuruluşunu hazırladığını düşünüyordu. Çağdaş uygarlık yolunda ilerlemenin yine kadınlarla beraber olacağına inanıyordu. Bu nedenle Atatürk, kadınların erkeklerle aynı haklara sahip olmasını ve bu konuda cesur davra- nılması gerektiğini söylüyordu:

32. Kaynak: “Bir heyeti içtimaiye (toplum), cinslerden yalnız birinin çağdaş gerekleri kazanmasıyla yetinirse o heyeti içtimaiye yarıdan fazla zaaf içinde kalır. Bir heyeti içtima- iyenin bir uzvu (organı) faaliyette bulunurken diğer bir uzvu atalette olursa (hareketsiz kalırsa) o heyeti içtimaiye felçlidir. Binaenaleyh (bunula birlikte) bizim heyeti içtimaiyemiz için ilim ve fen lazım ise bunları aynı derecede hem erkek ve hem de kadınlarımızın kazanmaları lazımdır. Bir heyeti içtimaiye aynı gayeye bütün kadınları ve erkekleriyle beraber yürümezse terakki (ilerleme) ve medenileşmesine teknik bakımdan imkân, ilmi bakımdan da ihtimal yoktur.”

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 144 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
sad
0
happy
0
clap
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!