Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 146 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları Biryay Yayınları

34. Kaynak: “Millî egemenlik, millî ekonomi ile güçlendirilmelidir. Siyasal, askerî başarılar ne denli büyük olurlarsa olsunlar ekonomik başarılarla taçlandırılmazlarsa sürekli olamaz, az zamanda sönerler. Bu nedenle en güçlü ve parlak zaferimizin de sağladığı ve daha sağlayabileceği yararlı sonuçları alabilmemiz için ekonomik egemenliğimizin sağlanması, güçlendirilip genişletilmesi gerekir.” (Ayşe Afet inan, İzmir iktisat Kongresi, s. 64) (Düzenlenmiştir.)

Lozan Barış Görüşmeleri’nin kesintiye uğradığı bir dönemde İktisat Vekili (Ekonomi Bakanı) Mahmut Esat (Bozkurt) Bey, bir iktisat kongresi yapmayı önerdi. Bu öneri üzerine, Gazi Mustafa Kemal tarafından İzmir’de Türkiye’nin ilk iktisat kongresi toplandı (Fotoğraf 4.35). 17 Şubat ile 4 Mart 1923 arasında toplanan ilk Türkiye İktisat Kongresi ne ülkenin her yerinden işçi, çiftçi, tüccar ve sanayici 1.135 temsilci katıldı.

Kongre; Çiftçi Grubu, Tüccar Grubu, Sanayi Grubu ve İşçi Grubu adlarıyla gruplara ayrılarak çalıştı. Alınan kararlardan bazıları şunlardır:

1. Ham maddesi yurt içinde bulunan sanayi dalları kurulmalıdır.
2. Türk vatandaşları yerli malı kullanımına teşvik edilmelidir.
3. Özel sektörün teşvik edilmesi için millî bankalar kurulmalıdır.
4. Çiftçiden alınan aşar vergisi kaldırılmalıdır.
5. Ormanlar korunmalı ve çoğaltılmalıdır. Hayvancılık geliştirilmelidir.
6. Tarımda makineleşmeye geçilmeli ve tarım makinelerinin Türkiye’de üretilmesi sağlanmalıdır.
7. Demir yolu yapımına ağırlık verilmelidir.
8. Madenler ülkenin millî çıkarları doğrultusunda işletilmelidir.
9. Türkiye’deki limanlardan Türk denizcileri yararlanmalıdır. Kabotaj hakkı konusunda tam bağımsızlık sağlanmalıdır.
Kongrede “Misak-ı İktisadi Esasları (İktisat Andı)” adı altında birtakım kararlar alındı. Daha çok Türk milletinin vatanseverlik duygularını ve ahlak anlayışını yansıtan ve on iki maddeden oluşan bu kararlar özetle şu şekildedir:

35. Kaynak: • Türkiye halkı millî hâkimiyetini, kanı ve canı pahasına elde ettiğinden hiçbir şeye feda etmez ve millî hâkimiyete dayanan meclis ve hükümetine daima destektir.

• Türkiye halkı, tahribat yapmaz; imar eder. Bütün çalışma, ekonomik alanda memleketi yükseltmek gayesine yöneltilmiştir.
• Türkiye halkı kullandığı eşyayı mümkün mertebe kendi üretir. Çok çalışır. Vakitte, servette ve ithalatta israftan kaçar. Millî üretimi temin için icabında geceli gündüzlü çalışmak ülküsüdür.
• Türkiye halkı, servet itibariyle bir altın hazinesi üzerinde oturduğunun farkındadır. Ormanlarını evladı gibi sever, bunun için ağaç bayramları yapar; yeniden orman yetiştirir. Madenleri kendi millî üretimi için işletir ve servetlerini herkesten fazla tanımaya çalışır.
• Türk kadını ve kocası, çocukları iktisadı misaka göre yetiştirir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 146 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!