Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 147 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları Biryay Yayınları

Türkiye İktisat Kongresi’nde ağırlıklı olarak liberal ekonomi modeli benimsendi. Buna göre, devletin düzenlemeleri doğrultusunda ekonomik atılımlar daha çok özel girişimci tarafından gerçekleştirilecekti. Zamanla özel girişimcinin yetersiz kalması devletçi bir ekonomik modeli zorunlu kılmıştır.
Tarımda Modernleşme ve Atatürk Orman Çiftliği
Cumhuriyet’in ilk yıllarında sanayi gelişmediği için ülke nüfusunun büyük bir kısmı geçimini tarımla sağlıyordu. Halkın beslenmesi ve devlet hazinesi- nin güçlenmesi tarımsal faaliyetlere bağlıydı. Ancak tarım ilkel yöntemlerle, doğal koşullara bağlı, beden ve hayvan gücü ile yapıldığı için verimlilik son derece düşüktü. Devleti ekonomik açıdan güçlendirmek ve halkın yaşam koşullarını iyileştirmek için tarımsal gelişime büyük önem verildi (Fotoğraf 4.36).
1923’te düzenlenen Türkiye İktisat Kongresi’nde tarımın geliştirilmesi amacıyla birtakım kararlar alındı:

• Çiftçinin eğitimi için ziraat okullarının açılması
• Makineli tarıma geçilmesi ve tarım makinelerinin ülkemizde üretilmesi
• Çiftçiden alınan aşar vergisinin kaldırılması
• Ziraat Bankası sermayesinin tarım dışı alanlarda kullanılmaması
• Seferberlikten itibaren çiftçiden alınan hayvan ve tarım ürünlerinin bedellerinin ödenmesi
• Hayvancılığın geliştirilmesi ve hayvan hastalıklarına karşı önlem alınması.

36. Kaynak: Ülkemizde Gül

Çiftlikteki yoğun çalışmalar birkaç yıl sonra meyvelerini vermeye başlamıştı. Ağaçtan yoksun Ankara bu çalışmalarla yeşile bürünüyor ve halkın bütün fidan, tohum ihtiyacı en kaliteli seviyede buradan karşılanıyordu. Gayet sağlıklı şekilde yapılan pastörize süt, yoğurt, peynir, tereyağı ve çok kaliteli, sağlıklı yetiştirilen sebze ve meyveler halkın istifadesine açılmıştı. Ankara Belediyesi bu ürünleri satmak için şehirde iki mağaza açmış ve çok ucuz fiyatlara satış yapmaya başlamıştı.

Ülkemizde eskiden gül denilince Isparta, Burdur, Denizli yöresinde yetişen ve bugün sadece yağı için yetiştirilen pembe güller anlaşılırdı. Diğer renkli güllerin hiçbirisini halkımız tanımazdı. Atatürk, Orman Çiftliğini kurdururken bir de gül fidanlığı kurulmasını istemiş ve Avrupa’da gördüğü renkli güllerin burada üretilmesini emretmişlerdi. Biz hazırlıklarımızı yaptıktan sonra, Almanya ve Hollanda’dan bir vagon dolusu değişik renkli gül fidanları getirildi. Bizler tarafından çoğaltılarak sefaretlere, halkımıza, park ve bahçelere çok uygun fiyatlarla satıldı. Bugün ülkemizin hemen her yerinde gördüğümüz değişik renkli güllerin çoğu, o zaman Atatürk’ün getirttiği ve bizler tarafından çoğaltılarak dağıtılan ürünlerin nesilleridir. (Prof. Dr. Abdulgafur Acatay’dan)
(Yurdakul Yurdakul, Atatürk ’ten Hiç Yayınlanmamış Anılar, s.153-154)

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 147 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!