Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 148 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Biryay Yayınları

Bu kararlar doğrultusunda tarımı geliştirmek için harekete geçildi. 1925’te çiftçinin üzerinde ağır bir yük oluşturan aşar vergisi kaldırıldı. Çiftçilere kredi verildi. “Ankara Yüksek Ziraat Mektebi” ve “Yüksek Ziraat Enstitüsü” açıldı. Örnek üretim merkezleri olan “numune çiftlikleri” kuruldu. Çiftçiyi desteklemek ve çiftçilerin ürünlerini pazarlamak amacıyla Tarım Kredi Kooperatifleri ve Toprak Mahsulleri Ofisi açıldı. Tarımda makineleşmeyi desteklemek için “Pulluk Kanunu”, topraksız köylüye toprak sağlamak için “Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu” çıkarıldı. Hayvancılığı geliştirmek için damızlık hayvan ithal edildi. Hayvan hastalıklarıyla mücadele edildi. Çay, pamuk ve şeker pancarı gibi sanayiye ham madde oluşturan ve değeri yüksek olan ürünler tanıtıldı, bunların üretimi teşvik edildi. Tarımı korumak ve geliştirmek amacıyla çok önemli bir yatırım olan Atatürk Orman Çiftliği kuruldu. Çevreye ve doğaya büyük önem veren Atatürk, Ankara’da kuracağı çiftlik ile Türk tarımının gelişiminde çiftçiye rehberlik yapmak istedi. 1925’te, o günkü Ankara’nın biraz dışında, ortasından demir yolu geçen bozkır, ağaçsız, içerisinde bataklık ve sazlık bulunan geniş bir araziyi satın aldı. Belirli planlamalar ve hedefler doğrultusunda çalışmalara başlandı ve Atatürk Orman Çiftliği oluştu (Fotoğraf 4.37). Atatürk’ün doğa sevgisini ve çevre bilincini gösteren önemli bir örnek de “Yürüyen Köşk” olayıdır:

37. Kaynak: 21 Ağustos 1929’da İstanbul’dan Bursa’ya gitmek üzere yola Ertuğrul adlı yatıyla çıkan Atatürk, Yalova yakınlarına geldiğinde büyük bir çınar görmüş ve sahile çıkarak çınarın altında oturmuştur. Çınardan çok etkilenen Atatürk’ün, çınarın yanına bir ev yapılmasını istemesi üzerine iki katlı ahşap bir ev yirmi iki günde tamamlanmıştır. Yapımından bir sene sonra Haziran 1930’da Atatürk köşke gittiğinde orada çalışanlar, yandaki çınar ağacının dalının köşkün çatısına vurduğunu, çatı ve duvara zarar verdiğini, çınar ağacının dalının kesilmesi gerektiği söylemişlerdir. Atatürk, çınarın dalının kesilmesi yerine köşkün ileriye kaydırılmasını istemiştir (Fotoğraf 4.38). 8 Ağustos 1930’da İstanbul Belediyesi Fen İşleri ekibi ve mimarların gözetiminde köşkün kaydırılması işlemi başlamış ve köşk üç gün içerisinde tramvay rayları üzerinde tam dört metre seksen santimetre yürütülmüştür. Bundan sonra köşk, “Yürüyen Köşk” adını almıştır (Fotoğraf 4.39).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 148 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
1
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!