Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 171 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları Biryay Yayınları

Mustafa Kemal, cumhurbaşkanı olarak Cumhuriyet Halk Fırkası ve Serbest Cumhuriyet Fırkası arasında tarafsız kalacağını şu sözlerle dile getirdi: 4. Kaynak: “Bu fırkalar benim iki evladım gibi olacak. Bir baba nasıl iki evladına eşit davranırsa ben de bu iki fırkaya eşit davranacağım. Bundan emin olunuz. Bu girişim memleket için çok hayırlı sonuçlar verecektir.” (Osman Okyar-Mehmet Seyitdanlıoğlu, Fethi Okyar ’ın anıları, s. 111) 5. Kaynak: Atatürk’ün genel sekreteri olan Hasan Rıza Soyak’ın aktardığına göre Cumhurbaşkanı, özellikle TBMM’de bir serbest eleştiri ve tartışma yaratacak, dolayısıyla hükûmeti denetleyecek bir yeni kuruluşu gerekli görüyordu. Ancak kurulacak siyasal partinin bazı ilkelere ve kurallara bağlı kalmasını da zorunlu buluyordu:

1. Devrimin ruhu demek olan laiklik ilkesini kabul ve ilan etmesi,
2. Partinin dedikodularla uğraşmayıp gerçeklere ve bilime dayalı ciddi bir denetim görevini yürütmesi,
3. Halk arasında taşkınlıklara, kavgalara neden olacak geniş bir örgütlenmeden ve gürültülü eylemlerden kaçınması,
(Şerafettin Turan, Türk Devrim Tarihi, 3. Kitap, 1. Bölüm, s. 293) (Düzenlenmiştir.)

Serbest Cumhuriyet Fırkası, başbakan olarak görev yapmış Paris Büyükelçisi Fethi (Okyar) Bey tarafından 12 Ağustos 1930’da kuruldu. Parti, programının ilk maddesinde cumhuriyetçilik, milliyetçilik ve laiklik esaslarına bağlı olduğunu belirtti. Mustafa Kemal’in isteği üzerine kadınlara seçimlere katılma hakkının tanınacağı hükmünü de programına ekledi. Parti ekonomik konularda özel girişimi destekleyen liberal bir politika izleyecekti. Millî Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasından sonra devlet hayatını ve toplumsal yaşamı çağdaşlaştırmak için kısa sürede önemli inkılaplar gerçekleştirildi. Saltanat ve halifelik kaldırıldı; medreseler, tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı; Medeni Kanun kabul edildi; 1924 Anayasası’ndan “Devletin dini İslam’dır.” ifadesi çıkarıldı. Çağdaş ve laik yaşam doğrultusunda gerçekleştirilen bu düzenlemeler, dine dayalı düzen taraftarlarının tepkilerine yol açtı. Toplumu geri bırakan eski düzenin devamını isteyen bu çevreler harekete geçmek için fırsat kolluyordu.

ALİ FETHİ OKYAR (1881-1943)

1880’de Pirlepe’de doğdu. 4 Ocak 1904’te kurmay yüzbaşı olarak eğitimini tamamladı. Çeşitli askerî görevlerden sonra 1911’de Trablusgarp’a giderek savunma kuvvetlerinde görev aldı. 1919’da İtilaf Devletleri tarafından tutuklandı, Malta Adası’na sürgüne gönderildi. 1921’de serbest kaldıktan sonra Ankara’da TBMM’ye katıldı. TBMM’de bakanlık yaptı. Cumhuriyet’in ilanından sonra ilk TBMM Başkanı oldu. Daha sonra başbakanlık da yapan Fethi Okyar, 1925’te Paris Büyükelçiliğine atandı. 1930’da büyükelçilikten istifa ederek Serbest Cumhuriyet Fırkasını kurdu. Kısa süre sonra partisini kapattı. Londra Büyükelçiliği ve çeşitli dönemlerde milletvekilliği yapan Fethi Okyar, 7 Mayıs 1943’te İstanbul’da vefat etti.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 171 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!