Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 199 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 199 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 199 Cevapları Biryay Yayınları

Türkiye’nin Milletler Cemiyetine girmesi, Balkan Antantı ve Sadabat Paktı’nı kurması, Atatürk’ün yeni bir dünya savaşı çıkma olasılığına karşı ülkesinin sınırlarını güvenceye almak için attığı adımlardır. Türkiye coğrafi konumu nedeniyle hem Müttefik hem de Mihver Devletler tarafından kendi yanlarında savaşa sokulmak istendi. 1943 yılında gerçekleşen Adana Görüşmeleri, I. ve II. Kahire Konferanslarında Müttefik Devletler Türkiye’yi kendi yanlarında savaşa sokmak istediler. Yoğun baskılara rağmen Türkiye, bağımsız kalma politikasından ödün vermedi. Toprak bütünlüğünü ve egemenlik haklarını korumanın mücadelesini verirken Atatürk’ün belirlediği dış politika ilkeleri çerçevesinde denge siyaseti izleyerek savaşın dışında kalmayı başardı. 1944’ün sonlarına gelindiğinde İtalya savaştan çekilmiş, Müttefiklerin savaşı kazanacakları belli olmuştu. Aynı yıl içerisinde Türkiye, Müttefiklerle ilişkilerini canlandırmaya çalıştı. Almanya’ya yaptığı ihracatı durdurdu. Askerî nitelikli Alman gemilerinin Boğazlar’dan geçişini yasakladı. Savaş sonrası oluşacak yeni düzeni belirlemek için San Francisco’da bir konferans toplanacaktı. Türkiye, bu konferansa katılabilmek ve Birleşmiş Milletler Örgütü’nün kurucu üyeleri arasında yer alabilmek için 23 Şubat 1945’te Almanya ve Japonya’ya karşı savaş ilan etti. Bu savaş ilanı, sadece sembolik bir hareketti.

İkinci Dünya Savaşı, ABD’nin 6 ve 9 Ağustos 1945’te Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atom bombası atmasıyla sona erdi. Almanya’nın Nazi kamplarındaki katliamları (Fotoğraf 7.7), Japonya’ya atılan atom bombaları ve çeşitli salgın hastalıklar nedeniyle savaş süresince yaklaşık altmış milyon insan öldü. Bu ölümlerde pek çok insan hakları ihlalleri yaşandı. Ülkeler büyük ekonomik kayıplara uğradı. Kentler tahrip oldu, tarım ve sanayi üretimi azaldı, ulaşım zarar gördü. ABD, İngiltere ve SSCB 1945 yılının Şubat ayında Yalta Konferansı’nda dünyanın geleceğini planlamak için bir araya geldi. Ancak konferans aralarındaki işbirliğinin bozulmasıyla sonuçlandı. Dünya siyaseti ABD ve SSCB önderliğinde iki ayrı gruba ayrıldı: ABD önderliğinde “Batı Blo- ku” ve SSCB önderliğinde “Doğu Bloku”.

Biliyor muydunuz?

“Küçük Oğlan” adı verilen atom bombası (Fotoğraf 7.8), Hiroşima’ya atıldıktan birkaç dakika sonra şehrin yarısı yok oldu. 60 ile 70 bin kişi yaşamını yitirdi. 140 bin kişi yaralandı ve evsiz kaldı. “Şişko Adam” adı verilen ve Nagasaki’ye atılan ikinci atom bombası şehrin nüfusunun üçte birinin ölümüne neden oldu.
(www.kgm.gov.tr) (Düzenlenmiştir.)

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 199 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!