Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 27 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları Biryay Yayınları

yönetimine son vermek amacıyla “31 Mart Olayı” olarak bilinen bir isyan çıktı. Bu isyanı bastırmak için Selânik’te hazırlanan ve ismini Mustafa Kemal’in verdiği “Hareket Ordusu” kuruldu (Fotoğraf 1.15). Mahmut Şevket Paşa komutasındaki Hareket Ordusu’nda Mustafa Kemal Kurmay Başkanı olarak görev aldı, harekatın planlanmasında etkin bir rol üstlendi. Bu ordu İstanbul’a gelerek ayaklanmayı bastırdı. İstanbul’da düzen yeniden sağlanarak Meşrutiyet yönetimi korundu. Mustafa Kemal, sadece isyanın bastırılmasında değil; ordunun kurulması, hareketin planlanması ve ordunun İstanbul’a gelmesinde önemli rol oynadı.

Picardie (Pikardi) Manevraları

Mustafa Kemal’in askerlikle ilgili yeteneklerini gösterdiği olaylardan biri de 1910’da Fransa’da gerçekleşen Picardie (Pikardi) Manevraları’dır. İngiliz ve Fransız birliklerinin düzenlediği bu manevralara Osmanlı ordusunu temsilen katılmış, bilgisiyle yabancı subayların dikkatini çekmişti.

Trablusgarp Savaşı

1870’te siyasi birliğini tamamlayan İtalya, sömürge arayışı doğrultusunda 1911’de Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’daki son toprak parçası olan Trablusgarp’ı işgal girişiminde bulundu. İngiltere ve Fransa, İtalya’yı İttifak Devletleri’nden ayırmak için bu girişime göz yumdu. Osmanlı Devleti, donanması yeterli güce sahip olmadığından denizden müdahale edemedi. Mısır’ın İngilizle- rin elinde olması nedeniyle de karadan asker gönderemedi. Bütün bunların sonucunda Mustafa Kemal ve Enver Bey komutasındaki bazı subaylar, Osmanlı Genelkurmayından izin alarak halkı örgütleyip İtalyanlarla savaşmak için gizlice Trablusgarp’a gittiler. Subaylar tanınmamak için takma adlar kullanmayı gerekli gördüler. Mustafa Kemal de Trablusgarp’ın yerel Arap kıyafetlerini giyerek “Gazeteci Şerif’ adını kullandı. Harp Akademisinde öğrendiği bilgileri Derne ve Tobruk’ta uygulayarak ilk askeri başarılarını İtalyanlara karşı kazandı. Ancak az sayıdaki gönüllü subayın çabalarına rağmen Balkan Savaşı’nın başlaması üzerine Osmanlı Devleti barış istemek zorunda kaldı. 15 Ekim 1912’de İsviçre’nin Ouchi (Uşi) kasabası’nda yapılan barışla Trablusgarp İtalya’ya verildi. Trablusgarp Savaşı Mustafa Kemal’in ilk savaş deneyimidir. Bu ilk deneyiminde teşkilatlandırıcı-örgütleyici kişilik özelliği ön plana çıkmıştır (Fotoğraf 1.16).

Balkan Savaşları

Balkan devletleri milliyetçi politikalar çerçevesinde birleşerek Ekim 1912’de Osmanlı Devleti’ne savaş ilan ettiler. Bu gelişme üzerine Mustafa Kemal Trablusgarp’tan dönerek Birinci Balkan Savaşı’nda Gelibolu Yarımadası’nda görev aldı. Bu savaşın sonunda Londra Antlaşması imzalandı. Osmanlı Devleti antlaşmaya göre Midye-Enez hattının batısında kalan yerleri Balkan devletlerine verdi. Balkan devletlerinin Londra Antlaşması sonrası Osmanlı Devleti’nden aldıkları yerleri payla- şamamaları nedeniyle çıkan İkinci Balkan Savaşı’nda Mustafa Kemal Bolayır Kolordusu’nun kurmay başkanı olarak görev yaptı. 20 Temmuz 1913’te onun komutasındaki Bolayır Kolordusu, Bulgar

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!