Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 37 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Biryay Yayınları

b. Kanal (Süveyş) Cephesi

Almanya, İngiltere’nin sömürgeleriyle bağlantısını kesmeyi, Osmanlı Devleti de Mısır’ı geri almayı düşünüyordu. Almanya’nın da isteğiyle Osmanlı Devleti, biri Ocak 1915’te diğeri Temmuz 1916’da olmak üzere Süveyş Kanalı’na iki başarısız harekât düzenledi. İngiltere’nin karşı saldırısıyla cephe kapandı.

c. Çanakkale Cephesi

Rusya, Birinci Dünya Savaşı öncesinde büyük bir siyasal, toplumsal ve ekonomik bunalım içine girmişti. Bu nedenle Çarlık rejimi Birinci Dünya Savaşı’nda çok yıprandı. Rus halkı yönetime karşı tepkisini günden güne artırıyordu. Almanya ve Avusturya ordularına karşı sürekli yenilgi alan Rusya’nın direnme gücü azalmıştı. İtilaf Devletleri Rusya’ya hızlı bir şekilde yardım ulaştırmalıydı. Baltık Denizi’nden yardım gönderemezlerdi çünkü burada Alman donanması vardı. Bu nedenle Rusya’ya yardım ancak İstanbul ve Çanakkale Boğazları üzerinden ulaştırılabilirdi.

İngiltere ile Fransa, Çanakkale ve İstanbul Boğazlarını ele geçirerek;
• İstanbul’u alıp Osmanlı İmparatorluğu’na son vermeyi,
• Osmanlı İmparatorluğu’nu savaş dışı bırakıp Almanların hareket alanını daraltmayı,
• Rusya’ya yardım ulaştırıp Çarlık rejimini güçlendirmeyi,
• Tarafsız Romanya ve Bulgaristan’ı kendi yanlarında savaşa sokarak, Balkanlar üzerinden de İttifak Devletlerine karşı bir cephe oluşturmayı,
• Süveyş Kanalı üzerindeki Osmanlı baskısını ortadan kaldırmayı ve böylelikle
Birinci Dünya Savaşı’nı kısa sürede sona erdirmeyi planlıyorlardı.
Birinci Dünya Savaşı’nı kısa sürede sona erdirmeyi planlıyorlardı.

İngiliz ve Fransız Hükümetleri, o güne değin eşi benzeri görülmemiş büyüklükte bir donanma hazırladılar. Bu donanma 19 Şubat 1915’te Kumkale ve Seddülbahir müstahkem mevkilerini bombalamaya başladı. Ancak Nusret Mayın Gemisi’nin boğazı mayınlaması ve Türk topçularının isabetli atışları sonucunda 18 Mart 1915’te ağır bir yenilgi alan İtilaf Devletleri, Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğini anladılar. Çanakkale Cephesi’nin birinci aşaması böylece sona erdi.

İtilaf Devletleri Çanakkale’yi karadan geçmeye karar verince savaşın ikinci aşaması başladı. Planlarına göre önce Gelibolu Yarımadası işgal edilecek, ardından İstanbul’a ilerlenecek ve Boğazlara rahatça egemen olunacaktı. 25 Nisan’da çok büyük bir çıkarma hareketi başladı. On binlerce İngiliz, Fransız ve Anzak askerî karaya çıktı (Fotoğraf 2.6). Mustafa Kemal, 20 Ocak 1915’te merkezi Tekirdağ’da bulunan 19. Tümen Komutanlığına atanmıştı. Düşmanın Arıburnu bölgesindeki Seddülbahir ve Kabatepe civarından karaya asker çıkaracağını öngörüyordu. Bu nedenle emrindeki birlikleri bu bölgenin savunmasını yapabilecek şekilde yer…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 37 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!