Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 44 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları Biryay Yayınları

Mondros’ta imzalanan belge bir ateşkes antlaşması olmasına rağmen bir barış antlaşması gibi toprak kayıplarını içeren maddeler de barındırıyordu. İtilaf Devletleri gizli antlaşmalarla önceden kararlaştırdıkları toprak paylaşımını bu ateşkese dayandırarak gerçekleştirmeye başladı. 13 Kasım 1918’de İtilaf Devletleri’nin donanmaları İstanbul’a demirledi. Osmanlı Devleti’nin başkentinde işgal fiilen başlamış oldu. Padişah Vahdettin ise, halktan gelebilecek tepkileri önlemek için meclisi kapatarak meşrutiyet yönetimine son verdi.

İngilizler; Musul, Urfa, Antep ve Maraş’ı işgal etti ancak aralarında yaptıkları gizli antlaşmalar gereği Musul dışındaki bu şehirleri Fransız işgaline bıraktı. Balıkesir, İzmir, Samsun, Batum, İzmit, Merzifon, Afyon ve Eskişehir’e askerî birlikler gönderdiler. Fransızlar; Dörtyol (Hatay), Mersin ve Adana’yı işgal etti. Bu yerlerdeki işgal hareketlerinde Er- meniler kullanıldı. Ayrıca, Afyon İstasyonu ve Doğu Trakya demiryollarını da işgal ettiler.

İtalyanlar; Afyonkarahisar, Antalya, Kuşadası, Bodrum, Fethiye ve Marmaris’i işgal etti. Konya ve Akşehir’e birlikler yolladılar (Harita 2.5). Paris Barış Konferansı ile birlikte işgalci devletlerin arasına Yunanistan da katıldı. Batı Anadolu ve Doğu Trakya’yı işgal etti. Mustafa Kemal bu süreci şu sözlerle değerlendirmişti: 4. Kaynak: “İtilaf Devletleri, mütareke hükümlerine riayete (uymaya) lüzum görmüyorlar. Birer vesile ile, İtilaf donanmaları ve askerleri İstanbul’da. Adana ili Fransızlar; Urfa, Ayıntap, Maraş İngilizlerce işgal edilmiş. Antalya ile Konya’da İtalyan birlikleri, Merzifon’la Samsun’da İngiliz askerleri bulunuyor. Her tarafta ecnebi zabit (yabancı subay) ve memurları ve hususi adamları faaliyette. 15 Mayıs 1919’da İtilaf Devletleri’nin muvafakatiyle (uygun bulmasıyla) Yunan ordusu İzmir’e çıkarılıyor.”

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 44 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!