Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 54 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları Biryay Yayınları

Amasya Genelgesi (22 Haziran 1919)

İzmir’in işgali sırasında Türk halkında oluşan tepkiyi gören Mustafa Kemal, 12 Haziran 1919’da Amasya’ya geçti. Artık ulusal mücadeleyi kişisel bir girişim olmaktan çıkarıp tüm ulusa mal etmek gerekiyordu. Bu amaçla burada halkı Millî Mücadele’ye çağıran bir metin üzerinde çalıştı. Bu metinde ülkenin içinde bulunduğu durum ve bu durum karşısında yapılması gerekenler açıklanmaya çalışılıyordu. Mustafa Kemal’in yaveri Cevat Abbas (Gürer) Bey’in kaleme aldığı metin, 22 Haziran’da Amasya Genelgesi (Tamimi) olarak tüm ilgililere duyuruldu (Fotoğraf 2.16). Genelgenin başlıca noktaları şöyleydi:

6. Kaynak:

1. Yurdun bütünlüğü, ulusun bağımsızlığı tehlikededir.
2. İstanbul’daki Hükümet, üzerine aldığı sorumluluğun gereğini yerine getirememektedir. Bu durum, ulusumuzu yok olmuş gibi göstermektedir..
3. Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.
4. Ulusun davranışını ve durumunu göz önünde tutmak ve haklarını dile getirip bütün dünyaya duyurmak için her türlü etkiden ve denetimden kurtulmuş ulusal bir kurulun varlığı çok gereklidir.
5. Anadolu’nun her yönden en güvenli yeri olan Sivas’ta ulusal bir kongrenin tez elden toplanması kararlaştırılmıştır.
6. Bunun için bütün illerin her sancağından, halkın güvenini kazanmış üç delegenin olabildiğince çabuk yetişmek üzere hemen yola çıkarılması gerekmektedir.
7. Her olasılığa karşı bu iş, “ulusal bir sır” gibi tutulmalı ve delegeler gereken yerlere kimliklerini gizleyerek gelmelidir.
8. Doğu illeri adına 10 Temmuz’da Erzurum’da bir kongre toplanacaktır. Erzurum Kongresi delegeleri, Sivas Kongresi’ne katılmak üzere hareket edeceklerdir.

1 ve 2. maddeler, Kurtuluş Savaşı’nın gerekçesidir.

3. madde, Kurtuluş Savaşı’nın yöntemidir. Bu madde ulusal bağımsızlık ve ulusal egemenliğin amaçlandığını gösterir.
4. madde, ulusal güçleri birleştirme amacı taşır. İleride bu maddenin ifadesi olarak Temsil Kurulu (Heyeti) kurulacak ve yeni bir meclis açılacaktır.
5, 6 ve 7. maddeler, ulusun bağımsızlığı için ulusun iradesinin ve azminin hemen yaşama geçmesi için çağrı niteliğindedir ve örgütlenmeye yöneliktir.

Amasya Genelgesi’nde Mustafa Kemal Paşa, Ali Fuat Paşa, Rauf Bey ve Refet (Bele) Bey’in imzaları vardır. Konya’da bulunan Cemal (Mersinli) Paşa ve Erzurum’da bulunan Kazım Karabekir Paşa’nın da telgrafla onayı alınmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 54 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!