Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 60 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları Biryay Yayınları

Bağımsızlık mücadelesinin halkın katkısı olmadan başarıya ulaşamayacağını düşünen Mustafa Kemal, mücadelenin her aşamasında basını kullanmaya çalışmıştır. Sivas Kongresi’nde alınan kararla yayımlanmaya başlayan “İrâde-i Millîye” gazetesi, Millî Mücadele’nin doğrudan sözcülüğünü yapan ilk gazete olmuştu. Temsil Kurulunun Ankara’ya gelişinden sonra ulusal düşünceleri yayan yeni basın araçlarının da oluşturulması düşünüldü. Ankara’da, ulusal egemenliği yansıtan bir adla, “Hâkimiyet-i Millîye” gazetesi çıkarılmaya başlandı (10 Ocak 1920). BMM’nin açılışından sonra BMM Hükümetinin yarı resmî yayın organı olan Hâkimiyet-i Millîye, cumhuriyetin ilanından sonra “Ulus” adını alarak yayın hayatına devam etti. İstanbul’un işgalinden sonra basın hayatının bir parçası olan Halide Edip ve Yunus Nadi’nin Ankara’ya gelmeleri Anadolu’da basının etkisini artırdı. Yunus Nadi, İstanbul’da çıkardığı “Yenigün” gazetesini Ankara’da çıkarmaya başladı.

Halide Edip ve Yunus Nadi, Millî Mücadele ile ilgili haberleri yurt içine ve yurt dışına doğru ve hızlı bir şekilde yayabilmek için bir haber ajansının kurulması gerektiğini düşünüyorlardı. Mustafa Kemal tarafından da desteklenen bu düşünce hemen hayata geçirildi ve 6 Nisan 1920’de “Anadolu Ajansı” kuruldu. Ulusal ve yerel organlarıyla basın, millî birliğin sağlanmasında ve ulusal mücadelenin başarıya ulaşmasında önemli bir yere sahip olmuştur.

Son Osmanlı Mebusan MeclisininToplanması (12 Ocak 1920) ve Misak-ı Millî Kararları (28 Ocak 1920)

Amasya Görüşmeleri’nin sonucunda İstanbul Hükümeti, Mebusan Meclisinin toplanması kararını aldı. Ülkede seçimler yapıldı. Mustafa Kemal Erzurum’dan milletvekili seçildi. Müdafaa-i Hukuk üyelerinin çoğu seçimleri kazandı (Fotoğraf 2.22).

İstanbul Hükümeti ve İtilaf Devletleri, meclisin İstanbul’da toplanmasını sağlayarak meclisi kendi kontrollerinde tutup istedikleri kararları aldırabileceklerdi. Mustafa Kemal bu nedenle meclisin İstanbul’da değil, Anadolu’da bir yerde açılmasını istiyordu. Ancak Meclis İstanbul’da açıldı. Erzurum milletvekili seçilen Mustafa Kemal, güvenliği nedeniyle İstanbul’a gitmedi. Ancak İstanbul’a gidecek arkadaşlarıyla bir ön görüşme yaptı. Böylece fikir birliği içinde İstanbul’a gidilecekti. Milletvekili seçilen arkadaşlarına bu amaçla bazı önerilerde bulundu. Öncelikle kendisini Meclis-i Me- busan başkanlığına seçmelerini istedi. Mecliste Müdafaa-i Hukuk Grubu kurarak ortak hareket etmelerinin önemini vurguladı. Ayrıca kendilerine verdiği programın Misak-ı Millî olarak mecliste kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Ancak, İstanbul’a giden milletvekilleri Mustafa Kemal’i meclis başkanlığına aday göstermedikleri gibi Müdafa-i Hukuk grubu yerine Felâh-ı Vatan (vatanın kurtuluşu) adıyla bir grup kurdular.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 60 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
sad
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!