Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 64 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları Biryay Yayınları

Büyük Millet Meclisinin Ayaklanmalara Karşı Aldığı Önlemler

Ayaklanmalara karşı alınan ilk önlemlerden biri, İstanbul Hükûmeti’nin yayımladığı fetvaya karşılık Ankara müftüsü Rıfat Efendi öncülüğünde yüz elli müftünün imzasıyla Millî Mücadele’yi destekleyen bir fetvanın çıkartılması oldu. 29 Nisan 1920’de Hıyanet-i Vatanîye (Vatana İhanet) Kanunu çıkarıldı. Bu kanuna göre BMM, ulusu temsil eden en üstün kuruluş olduğu için ona karşı söz, yazı ve hareketleriyle saldırıda bulunanlar ve ayaklananlar vatan haini sayılacaktı. Bu kanuna aykırı hareket edenleri cezalandırmak için İstiklal Mahkemeleri kuruldu. İstanbul ile tüm resmî haberleşmeler kesildi. Ayaklanmalar BMM’yi uzun süre uğraştırdı. Düzenli ordunun kurulması gecikti. İnsan ve malzeme kaybedildi. Başta Yunanlar olmak üzere düşmanların hareketleri daha serbest hâle geldi. Ancak her şeye rağmen ayaklanmalar bastırıldı. Bu durum, BMM’nin otoritesinin artmasını sağladı.


Hıyanet-i Vatanîye Kanunu’nun çıkarılma nedeni nedir?

  • Cevap: Kurtuluş Savaşı’nda bir çok karar zorunlu olarak vatanın kurtuluşu için alınmıştır. Bunlardan biri de Hıyanet-i Vataniye Kanunudur. 29 Nisan 1920’de Hıyanet-i Vatanîye (Vatana İhanet) Kanunu çıkarıldı. Bu kanuna göre BMM, ulusu temsil eden en üstün kuruluş olduğu için ona karşı söz, yazı ve hareketleriyle saldırıda bulunanlar ve ayaklananlar vatan haini sayılacaktı. Bu kanunun çıkarılma nedeni, vatan hainlerine karşı nasıl muamele edileceğinin belirlenmesidir.

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 64 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
2
love
2
unlike
1
happy
1
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!