Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 83 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 83 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 83 Cevapları Biryay Yayınları

9. Kaynak

İkinci İnönü Savaşı’nda her iki taraf da çok sayıda can kaybı verdi. Ama Türk kayıplarının çoğu yakılan, yıkılan köyler ve kasabalarda görüldü. Buna karşın, kazanılan zafer yurt çapında büyük sevinç yarattı. İstanbul’da da zaferi kutlamak için toplantılar düzenlendi, şehitler için mevlit okutuldu. 15 Nisan’da Ayasofya Camisi’nde okutulan mevlide veliaht Abdülmecit ile Şeyhülislam Nuri Efendi de katılmıştı. Ayrıca savaşta zarar görenler için bir yardım kampanyası başlatıldı. Abdülmecit’in oğlu Şehzade Ömer Faruk ise Anadolu hareketine katılmak istemiş ve İnebolu’ya gelmişti. Fakat onun girişimi, birlik içinde bulunan kamuoyunda yeni karışıklıklara yol açacağı kuşkusuyla kabul edilmedi. İnönü Zaferi ile doğan ulusal sevinç, Ankara ve İstanbul Hükümetleri arasında bir yakınlaşmaya zemin hazırladı. Bunun en önemli yansıması, Kuva-yı Millîye’ye katılanlar hakkında Damat Ferit Paşa Hükümeti zamanında açılmış olan davaların durdurulması ve dosyaların kapatılması oldu. (Şerafettin Turan, Türk Devrim Tarihi, 2. Kitap, s. 249) (Düzenlenmiştir.) Mustafa Kemal, Büyük Millet Meclisi Başkanı sıfatıyla gönderdiği resmî telgrafta İsmet Paşa’yı şu sözlerle kutlamış ve İkinci İnönü Zaferi’nin önemini vurgulamıştır:

10. Kaynak

“Garp Cephesi Kumandanı ve Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Reisi (Genelkurmay Başkanı) İsmet Paşa’ya, Bütün tarihi âlemde, sizin İnönü meydan muharebelerinde deruhte ettiğiniz (yüklendiğiniz) vazife kadar ağır bir vazife deruhte etmiş kumandanlar enderdir. Milletimizin istiklâli ve hayatı, dahiyane idareniz altında şerefle vazifelerini gören kumanda ve silah arkadaşlarınızın kalb ve hamiyetine büyük emniyetle istinat ediyordu (yurtseverliğine büyük güvenle dayanıyordu). Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs (kötü) talihini de yendiniz. İstila altındaki bedbaht (bahtı kara) topraklarımızla birlikte bütün vatan bugün, müntehalarına (en kıyıda köşede kalmış yerlerine dek) zaferinizi kutluyor. Düşmanın hırs-ı istilası (yurdumuzda yayılma tutkusu), azim ve hamiyetinizin yalçın kayalarına başını çarparak hurdehâş (paramparça) oldu. Namınızı tarihin övünç yazıtları arasına geçiren ve bütün milleti hakkınızda ebedi minnet ve şükrana sevk eden büyük gaza ve zaferinizi tebrik ederken üstünde durduğunuz tepenin, size binlerce düşman ölüleriyle dolu bir şeref meydanı seyrettirdiği kadar, milletimiz ve kendiniz için yükseliş parıltılarıyla dolu bir geleceği gösterdiğini söylemek isterim.” (Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Söylev, Cilt: 2, s. 776)

İSMET İNÖNÜ (1884-1973)

1884’te İzmir’de doğdu. Başarılı bir öğrencilik ve askerlik kariyerine sahip olan İsmet İnönü, 1920’de Anadolu’ya geçerek Millî Mücadele’ye katıldı. Yunanlara karşı Birinci İnönü ve İkinci İnönü Zaferlerini kazandı. Mudanya Ateşkesi ve Lozan Barış Görüşmeleri’ni başarıyla yürüttü. Genelkurmay Başkanlığı, Dış İşleri Bakanlığı ve Başbakanlık yapan İsmet İnönü, Atatürk’ün ölümü ile Cumhurbaşkanı seçildi. 1950’ye kadar bu görevini sürdürdü. 1950’den sonra CHP’nin başına geçerek Türk siyasetinde yer almayı sürdürdü. 25 Aralık 1973’te hayatını kaybetti.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 83 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
1
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!