Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 97 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları Biryay Yayınları

Türk ordusu, 9 Eylül 1922’de İzmir’e girerek İzmir’i Yunan işgalinden kurtardı. 11 Eylül’de Bursa’nın kurtarılması ve 18 Eylül’de Mudanya’dan Yunan kuvvetlerinin çekilmesiyle Batı Anadolu’nun tamamı düşman işgalinden kurtarıldı. Böylelikle Türk devriminin askerî aşaması zaferle sona erdi. Artık diplomatik başarı için ortam hazırdı. 26 Ağustos’ta başlayıp 9 Eylül’de sonuçlanan Büyük Taarruz ile sömürgeci devletlerin Anadolu’ya yönelik beklentileri boşa çıkarıldı.

Mudanya Ateşkes Antlaşması (11 Ekim 1922)

Batı Anadolu Yunan işgalinden kurtarılmıştı ancak Misak-ı Millî sınırları içerisinde yer alan Boğazlar’da, Doğu Trakya’da ve İstanbul’da işgal devam ediyordu. İngiliz yönetimi, tarafsız bölge ilan edilen ve kendi kontrollerinde olan Çanakkale Boğazı, İstanbul ve Trakya’ya Türklerin girmesi durumunda karşı koyacağını bildirdi. Mustafa Kemal o günleri ve İngiliz yönetimi tarafından ilan edilen tarafsız bölgeyi tanımadıklarını “Nutuk”ta şu sözlerle aktarmıştır:

27. Kaynak: “İstanbul’da Fransız Fevkalâde (olağanüstü) Komiseri bulunan General Pelle (Pele) benimle mülakat etmek (görüşmek) üzere İzmir’e geldi. ‘Tarafsız Bölge’ unvanıyla andığı bir sahaya ordularımızın girmemesinin muvafık (uygun) olacağını tavsiye etti. Milli Hükümetimizin böyle bir mıntıka (bölge) tanımadığını, Trakya’yı da tahlis etmedikçe (kurtarmadıkça) ordularımızın tevkifine (durdurulmasına) imkân olmadığını söyledim.” (Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Söylev, Cilt: 2, s. 904)

Türk ordusu Çanakkale’ye doğru yürüyüşe geçti ve tarafsız bölgeye girdi. İngilizlerin tehditlerine rağmen de geri çekilmedi. Bütün desteğe rağmen Yunanistan’ın başarısız olması, İngiltere kamuoyunda tepkilerin yoğunlaşması, Fransa ve İtalya’nın zaten Anadolu’dan çekilmiş olmasıyla artan diplomatik girişimler sonucunda İtilaf Devletleri 23 Eylül 1922’de TBMM’ye ateşkes önerisinde bulundu. 3 Ekim’de Mudanya’da başlayan ateşkes görüşmeleri 11 Ekim’de sonuçlandı. İngiltere, Fransa ve İtalya temsilcilerinin hazır bulunduğu konferansa TBMM, Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa başkanlığında bir heyetle katıldı (Fotoğraf 3.14). TBMM’yi İsmet Paşa’nın temsil etmesinde onun İnönü Savaşlarındaki kritik başarıları etkili olmuştur. Yunanistan’a ait delegeler ise konferansa katılmayarak gelişmeleri Mudanya açıklarındaki bir gemiden takip etti. Görüşmelerde Yunanistan’ın sözcülüğünü İngiliz temsilcisi üstlendi.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 97 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!