Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21

“Çocukluğuma dair ilk hatırladığım şey, mektebe gitmek meselesine aittir. Bundan dolayı annemle babam arasında şiddetli bir mücadele vardı. Annem, ilahilerle mektebe başlamamı ve mahalle mektebine gitmemi istiyordu. Rüsumatta (gümrük) memur olan babam, o zaman yeni açılan Şemsi Efendi ’nin mektebine devam etmeme ve yeni usul üzerine okumama taraftardı. Nihayet, babam işi ustalıkla halletti. Evvela mahalle mektebine başladım. Bu suretle annemin gönlü yapılmış oldu. Birkaç gün sonra da mahalle mektebinden çıktım. Şemsi Efendi’nin mektebine kaydedildim.” (A. Emin Yalman, “Büyük Millet Meclisi Reisi Mustafa Kemal Paşa ile Bir Mülakat ”)

Soruları yandaki metne göre cevaplayınız.

1- Mustafa Kemal’in eğitimiyle ilgili anne ve babasının tutumu hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Söyleyiniz.

  • Cevap: Anne ve babasının eğitime bakış açıları farklıdır. Mustafa Kemal’in annesi ilahilerle mektebe başlamasını yani din ağırlıklı bir eğitim görmesini istiyordu. Mustafa Kemal’in babası ise daha modern bir eğitim anlayışına sahipti. Mustafa Kemal’in Şemsi Efendi mektebinde okula başlamasını istiyordu.

2- Mustafa Kemal’in bu anısından yola çıkarak Osmanlı eğitim sistemi hakkında neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal Atatürk’ün okula başladığı yıllarda Osmanlı Devleti’nin sınırları içinde yer alan okullarda eğitim birliği yoktu. Merkezî denetimden uzak olan eğitim ve öğretim kurumları kendi hedefleri doğrultusunda farklı bir müfredat uygulamaktaydı. Osmanlı topraklarında din ağırlıklı eğitim veren medreseler çok fazla bulunmaktaydı. O dönem içerisinde bu okullar yaygındı. Ayrıca modern yöntemlerle eğitim veren okullar da faaliyet göstermekteydi. Öte yandan azınlıkların kendi kültürlerini sürdürmek için kurdukları azınlık okullarının yanı sıra yabancı devletlerin Osmanlı Devleti’nden elde ettikleri ayrıcalıklar sayesinde açtıkları okullar da eğitim ve öğretim verilmekteydi. Tüm bu okullar içerisinde yalnızca modern manada eğitim veren kurumlar, Maarif Nezareti (Eğitim Bakanlığı) tarafından kontrol edilmekteydi. Osmanlı eğitim sistemi içerisinde devlet tarafından destek gören ve parasız olan askerî okullar bulunmaktaydı. Bu okullar modern anlayışa dayalı, pozitif bilimleri ölçü alan eğitim ve öğretim faaliyetleri sürdürmekteydi.

Gelecekte hangi mesleği seçeceğinize karar verdiniz mi? Verdiyseniz bu kararı almanızdaki etkenler nelerdir? Söyleyiniz.

  • Cevap: Gelecekte hangi mesleği yapacağına karar veren kişiler bu kararları alırken öğretmenlerinden, akrabalarından, birinci derece yakınlarından ve ailelerinden çok etkilenirler. Böylece mesleklerine karar vererek kendilerine bir hedef koyarlar. Bu hedef doğrultusunda da planlama ve programlama yaparlar. Böylece hedeflerine ulaşarak mesleklerini icra etmeleri daha kolay bir hale gelir. Meslek seçimini doğru yapmak insanları mutlu eder.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 21 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
12
clap
3
unlike
2
love
2
confused
1
angry
0
happy
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!