Ana Sayfa / E-Kurs / 8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz

1) 1- Osmanlı Devleti’nin Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzalamasında Wilson ilkeleri etkili olmuştur.
2- Anadolu’nun çeşitli yerlerinde halkın teşkilatlanmasıyla Kuvayımilliye kurulmuştur.
3- Türk milleti işgallere karşı direniş göstermemiştir.
4- İşgaller sırasında sadece İstanbul’da bağımsızlık mücadelesi verilmiştir.
Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
A) Yalnız 1
B) Yalnız 2
C) 1 ve 2
D) 1, 2 ve 3

2)Aşağıdakilerden hangisi milli cemiyetlerin özelliklerinden biri değildir?
A) Kendi bölgelerini savunmak için kurulmuşlardır.
B) Başlangıçta aralarında iletişim bulunmamaktadır.
C) İngiliz ve Amerikan mandasını desteklemişlerdir.
D) Sivas Kongresi’nde birleştirilmişlerdir.

3)Yukarıda soru işaretiyle gösterilen yere aşağıdakilerden hangisi yazılırsa tablo başlıkla bütünleşmiş olur?
A) Klikyalılar Cemiyeti
B) Teali İslam Cemiyeti
C) Kürt Teali Cemiyeti
D) Hürriyet ve İtilaf Fırkası

4)Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra haritada gösterilen yerlerden hangisi Fransızlar tarafından işgal edilmiştir?
A) 1                   B) 2                  C) 3                  D) 4

5)Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra gerçekleşen olayların verildiği şekilde  ‘?’ li yere                                          aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A) Kuvayımilliyenin kurulması
B) Halkın ülkeyi terk etmesi
C) Wilson ilkelerinin uygulanamaması
D) Düzenli ordunun kurulması

6)Mondros Ateşkes Antlaşması’nın aşağıdaki maddelerinden hangisi İtilaf Devletlerinin Anadolu’nun tamamını işgaline olanak sağlamıştır?
A) Donanma İtilaf Devletlerinin gösterecekleri limanlarda gözaltında tutulacak
B) İtilaf Devletleri güvenliklerini tehdit edecek bir durum ortaya çıkarsa herhangi bir stratejik noktayı işgal edebilecek
C) Toros tünelleri İtilaf Devletleri tarafından işgal edilecek
D) Çanakkale ve İstanbul Boğazı açılacak

7)Yukarıda Türkiye Haritasında gösterilen yerde faaliyette bulunan milli cemiyet aşağıdakilerden hangisidir? 

A) Klikyalılar Cemiyeti
B) İzmir Reddi İlhak Cemiyeti
C) Trakya Paşaeli Cemiyeti
D) Doğu Anadolu Müdafaai Hukuk Cemiyeti

8) • Devleti İngiliz mandası altına almayı amaçlamıştır.
• Tek kurutuluş yolunun İngiliz hükümetinin isteklerine boyun eğmek olacağını halka yaymaya çalışmıştır.
Verilen bilgiler aşağıdaki milli varlığa düşman cemiyetlerden hangisine aittir?
A) İslam Teali Cemiyeti
B) Kürt Teali Cemiyeti
C) Pontus Rum Cemiyeti
D) İngiliz Muhipler Cemiyeti

9) 1 – Bölgesel olarak kurulmuşlardır.
2 – İhtiyaçlarını halktan karşılamışlardır.
3 – Tek bir merkezden yönetilmişlerdir.
Yukarıdakilerden hangisi Kuvayımilliye’nin özelliklerinden değildir?
A) Yalnız 1
B) Yalnız 3
C) 1 ve 2
D) 2 ve 3

10) İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesiyle birlikte;
1 – Anadolu halkında ulusal bilinç uyanmıştır.
2 – İtalya ile İtilaf Devletlerinin arası bozulmuştur.
3 – Ülke genelinde mitingler yapılmıştır.
Sonuçlarından hangileri ortaya çıkmıştır?
A) Yalnız 1
B) Yalnız 2
C) 1 ve 3
D) 1, 2 ve 3

11) Aşağıda bazı zararlı cemiyetler kuruluş amaçları ile eşleştirilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
A) Etnik-i Eterya= Saltanatı ve hilafeti korumayı amaçlar
B) Mavri Mira= Batı Anadolu ve Trakya’yı Yunanistan’a katmayı amaçlar
C) Hınçak ve Taşnak Sütyun= Doğuda bir Ermeni Devleti kurmayı amaçlar
D) Pontus Rum= Batum’dan Sinop’a kadar Rum devleti kurmayı amaçlar

12) İstanbul Hükümetine göre işgal devletlerine karşı direnmek imkansızdı. İtilaf Devletlerinin isteklerine boyun eğmenin daha doğru olacağını düşünüyordu.

Buna göre aşağıdaki cemiyetlerden hangisinin İstanbul Hükümetinin bu tutumuna karşı olduğu söylenemez?
A) Reddi ilhak Cemiyeti
B) Klikyalılar Cemiyeti
C) İslam Teali Cemiyeti
D) Trakya Paşaeli Cemiyeti

Test 5   1. C   2. C   3. A   4. D   5. A   6. B   7. B   8. D   9. B   10. D   11. A   12. C




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir