Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ada Matbaacılık

8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Ada Matbaacılık Sayfa 42

“8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42 Ada Matbaacılık” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Ada Matbaacılık Sayfa 42

Ayette, bir toplum içinde olumsuz sonuçları meydana getiren alay etme, büyüklenme, kendini beğenme, karşısındakini küçük ve kusurlu görme gibi davranışlar yasaklanmıştır. Kendileriyle alay edilenlerin alay edenlerden daha hayırlı olabileceğine dikkat çekilmiştir. Bu uyarılara rağmen bu tür kötülüklerden vazgeçmeyenler zalimler olarak nitelendirilmiştir. Bir kimsenin iman ve tövbe ettikten sonra onu yine eski dini ve günahı ile anmanın çirkin, yersiz ve yakışıksız olduğu belirtilmiştir.

“Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının; çünkü bazı zanlar günahtır. Gizlilikleri araştırmayın, birbirinizin gıybetini yapmayın…”1 ilahi buyruğu ile en büyük toplumsal hastalıklardan olan üç kötü huy ve alışkanlık etkili bir üslûpla yasaklanmıştır! Gerçek bilgi ve kanıta değil, tahmine dayalı hüküm (zan), insanların gizli yönlerini araştırmak (tecessüs) ve insanları arkalarından çekiştirmek (gıybet). Ölmüş kardeşinin etini yemekten farksız olduğu belirtilen bu kötü huy ve alışkanlıklardan vazgeçmek gerektiği vurgulanmıştır.
13. âyet, bütün insanların bir tek anne ve babadan yaratıldığını, bu sebeple bütün insanların eşit olduğunu mükemmel bir üslûpla ifade ediyor. Farklı sosyal ve etnik gruplara mensup olmanın üstünlük vesilesi olarak kullanılamayacağını, bunun sadece tanışma vesilesi olacağını belirtiyor. Yüce Allah katında en büyük değer ölçüsünün takva, yani Yüce Allah’ın emirlerine ve yasaklarına içtenlikle uyma olduğu haber veriliyor.2

14-18. âyetleri, göçebe olarak yaşayan Arap kabileleri hakkında gelmiştir:

Medine dışında göçebe olarak yaşayan Arap kabileleri sosyal yardımlardan pay almak için Hz. Peygamber’e (s.a.v.) gelerek bizler İslam’a girdik demişlerdi. Bu davranışlarını iman etmiş olmak için yeterli görmeleri üzerine “Bedevîler iman ettik dediler. De ki: İman etmediniz. (Öyle ise, iman ettik demeyin.) Fakat boyun eğdik deyin. Henüz iman kalplerinize girmedi…“3 âyeti gelerek onların bu söylediklerini ve davranışlarını eleştirmektedir. Surenin 15. âyetinde ise bir kimsenin gerçekten iman etmiş olabilmesi için inancında asla şüpheye düşmemesi, aklı ve duygularıyla ikna olması gerekir. Yüce Allah’a imanın, inancı uğruna canı ve malı ile mücadele etmenin önemine vurgu yapılır. Önemli hususların çözümünde Yüce Allah ve Resûlü’nün ölçülerine uyulması gerektiği ve bu ölçüleri kendi çıkarları doğrultusunda yorumlamanın Müslümanları sıkıntıya sokacağı bildirilir. Çıkar sağlamak için Müslüman olanlarla, İslam’ı ve Müslümanları korumak, güçlenmesi için malını ve gerektiğinde canını vererek çalışan gerçek müminlerin aynı değerde olmadığı ortaya konulur. İnsana verilen en büyük nimetin İslam olduğu açıklanır. Sure, gaybı yalnızca Yüce Allah’ın bildiğini ve göklerdeki ve yerdeki her şeyin bilgisinin Yüce Allah katında kayıtlı olduğunu, Yüce Allah’ın insanların yaptıklarını da görmekte olduğunu bildiren âyetle son bulur.

İLKELER ÇIKARALIM

Hucurât suresinde toplum hayatını düzene koyan birçok ahlaki ilke vardır. Bu ilkelerin neler olduğunu aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

Yalancının haberine araştırmadan inanmamak.

  • Cevap:

➢ Küfür, yalan ve isyan kötü davranışlardır.
➢ İki grup kavga ederse onların aralarını düzeltin.
➢ Kimse kimseyle alay etmemeli.

8. Sınıf Ada Matbaacılık Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 42 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!