Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Kur’an-ı Kerim SDR Dikey Yayıncılık

8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 100 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

2. Vakf İşaretleri ve Anlamları

Kur’an-ı Kerim’de, bazı kelimelerin sonunda ve üst tarafında tek başına yazılmış durumda bulunan harfler vardır. Bu harfler vakf işaretleridir ve her bir harfin vakf konusunda bir anlamı ve karşılığı vardır. Büyük kıraat âlimi İmam Muhammed Secavendi (öl. 1165) tarafından belirlendiği için bu harflere Se- cavend harfleri denilmiştir. İmam Muhammed Secavendi’nin “vakf ve ibtida” konusunda yazmış olduğu eser günümüzde de önemini korumaktadır. Secavendi’nin vakf konusunda belirlediği esaslar günümüzde de Kur’an okunuşunda uygulanmaya devam edilmektedir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan vakf işaretleri ve anlamları şöyle sıralanır:

➢ Vakfın mutlaka yapılması gerektiğini, vakf yapılmadığında kastedilen mananın bozulacağını belirtir.
➢ Anlatılan konunun tamamlandığı yerlerde bulunur. Bu yüzden durmak, geçmekten daha iyidir.
➢ Vakf yapmanın da geçmenin de caiz olduğu yerlerde bulunur. Ancak vakf yapmak daha iyidir.
➢ Vakf yapmak caiz olmakla birlikte geçmek daha iyidir.
➢ Okunan bölümün uzun olması sebebiyle nefesin yetmemesi durumunda, vakf yapılmasına izin verilir. Vakf yapılınca geriden almaya lüzum yoktur.
➢ Vakf yapmamak daha iyidir. Vakf yapılırsa geriden almaya gerek yoktur. Durulan yerden okunmaya devam edilir.
➢ Vakf yapılmasının faydalı görüldüğü durumlarda tercih edilir. Bu işaretin olduğu yerde vakf yapmak veya yapmamak mümkündür. Ancak vakf yapmak daha uygundur.
➢ Vakf yapmaya uygun yer değildir. “Burada durma!” anlamına gelen bir işarettir. Mecburi olarak bu işaretin olduğu yerde vakf yapılırsa okumaya işaret öncesindeki uygun bir yerden başlamak gerekir. Şayet bu işaret ayet sonunda ise geriden almaya gerek yoktur.
➢ Ayet sonlarında bulunan bu işaret, anlatılan konunun tamamlandığını belirtir. Namaz esnasında bu işaretin olduğu yerde rükûya gitmek uygun görülmüştür.
➢ Kendisinden önce hangi vakf işareti varsa onun hükmüne tabidir.
➢ Birbirini takip eden benzer kelimelere konulan bu üç noktalardan birinde vakf yapılırsa diğerinde yapılmaz. Bu işaretlerin ikisinde birden vakf yapılamadığı gibi, ikisini birden geçmek de uygun değildir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!