Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

1. Ünite Kişisel Gelişim Tema Sonu Değerlendirme Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Kişisel Gelişim 36, 37 1. Kişisel Gelişim Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları

1. Ünite Kişisel Gelişim Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

8.  Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 36 Cevabı

8. TEMA DEĞERLENDİRME SORULARI

ÖZ ELEŞTİRİ

Kendilerini kusursuz gören kimseler, yaşanan olumsuz olaylarda sorumlu olduklarını düşünmedikleri için öz eleştiri yapma gereği duymazlar. Öz eleştiri yapabilmek tekil sorumluluk açısından son derece önemlidir. Öz eleştiri yapmaktan uzak, mesuliyeti hep başkalarına yükleyen kimseler bu sorumluluğu dış sorumluluk hâline çevirirler. Bu noktada tekil sorumluluk ile sosyal sorumluluk arasındaki dengeyi kurabilmenin önemi ortaya çıkar. İnsanı öz eleştiri noktasına götürecek olan şey, kişinin benlik algısıdır. Bununla birlikte ideal bir ben vardır. Bu kişinin olmak istediği benlik algısıdır. İnsanın hayalindeki durumuyla içinde bulunduğu durum arasındaki farkı bilmesi psikolojik bir ihtiyaçtır. Öz eleştiri yapamayan kişi, idealindeki benliği ile gerçekteki benlik algısı arasındaki farkı bilemez ve ideal “ben”ini gerçekteki benliği ile karıştırır. Bu da onu yanlış kararlara ve yanlış ilişkilere götürür. Örneğin kendisini öven kişilerin etkisinde kalır. Etrafındakilerin hatalarını görmediği için tökezler. Bazı insanlarda da durum tam tersidir. Kişi kendisini olduğu konumun çok altında görür. Değersiz ve işe yaramaz kabul eder. Öz eleştiride en önemli şey gerçekçiliktir.

(1, 2 ve 3. soruları metne göre cevaplayınız.)

1. Yazar, öz eleştiri yapmamanın meydana getirdiği yanlışlarla ilgili hangi örnekleri veriyor?

  • Cevap:  Öz eleştiri yapmaktan uzak, mesuliyeti hep başkalarına yükleyen kimselerin bu sorumluluğu dış sorumluluk hâline çevirdiğini söyler. Yazara göre Öz eleştiri yapamayan kişi, idealindeki benliği ile gerçekteki benlik algısı arasındaki farkı bilemeyecek ve ideal “ben”ini gerçekteki benliği ile karıştıracaktır.

2. Metnin ana fikri nedir?

  • Cevap: Öz eleştirinin önemi

3. Siz de metne farklı bir başlık yazınız.

  • Cevap: Öz eleştiri Olmazsa Düzen de Olmaz

8.  Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 37 Cevabı

4. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
( Y) “Buraya seni görmek için geldim.” cümlesinde “görmek” sözcüğü sıfat-fiildir.
( D) “Bakmadan duramadı.” cümlesinde zarf-fiil vardır.
(D ) “Elindeki çöpü yere atıp etrafına bile bakmadan koşar adım oradan uzaklaştı.” cümlesinde iki fiilimsi vardır.
( Y) “Dükkâna yazar kasa aldık.” cümlesinde fiilimsi vardır.

Küçük kedi durmadan kuyruğunu kovalıyormuş. Yakalayamadıkça da sinirlenmiş, daha da hırsla atılmış. Bunu gören büyük kedi küçük kediye sormuş: “Neden kuyruğunu yakalamak istiyorsun?” Küçük kedi cevap vermiş: “Bana kuyruğumu yakalarsam mutluluğu bulacağımı söylediler de ondan.” Büyük kedi gülmüş ve demiş ki: “Yıllar önce ben de senin gibiydim; kovaladım, kovaladım ama yakalayamadım. Bir gün kovalamaktan vazgeçtim ve yürümeye başladım. O benim peşimden geldi.”

(5 ve 6. soruları metne göre cevaplayınız.)

5. Metindeki büyük kedi aşağıdaki kavramlardan hangisini temsil etmektedir?
A) Başarı B) Cesaret C) Deneyim D) Yetenek

  • Cevap: C

6. Aşağıdakilerden hangisi küçük kedi için söylenebilecek cümlelerden değildir?
A) Hırslıdır. B) Hedefleri vardır. C) Hayat tec rübesi azdır. D) Mutluluğu bulmuştur.

  • Cevap: D

7. Aşağıdakilerden hangisi amaç-sonuç cümlesidir?
A) Doğup büyüdüğü bu şehirden ayrılamıyordu.
B) Yaklaşık üç saattir kapının önünde seni bekliyorum.
C) Toplantıya zamanında katılabilmek için acele ediyordu.
D) Geldiğinden beri mutluluktan şarkı söyleyip dans ediyordu.

  • Cevap: C

8. Kişisel gelişim konusunda uzmandı.
Çocuk fiziksel olarak gelişimini tamamlayamamıştı.
Olayların gelişimini takip etmekte zorlanmıştı.
Ekonomik gelişimden bu kitapta bahsedilmiş.
Pazarlamada gelişim kaydetti.
“Gelişim” sözcüğü yukarıdaki cümlelerde kaç farklı anlamda kullanılmıştır?

A) 2 B) 3 C) 4 D) 5

  • Cevap: B

9. “Parkta oynayan çocuklara baktıkça kendi çocukluğunu özleyen yaşlı amcanın içini çeke çeke ağlaması beni derinden etkilemişti.” cümlesinde kaç fiilimsi vardır?
A) 4 B) 5 C) 6 D) 7

  • Cevap: B

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Kişisel Gelişim 36, 37 1. Kişisel Gelişim Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!