Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Emine Teyze’nin Çilek Reçeli Metni Etkinlik Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Erdemler Sayfa 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206 Emine Teyze’nin Çilek Reçeli Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Emine Teyze’nin Çilek Reçeli Metni Cevapları

Hazırlık Çalışmaları

Aile bütçesine katkı sağlamak için el emeği ile bir şeyler üretip satan ve bu konuda başarıya ulaşan kadınlarla ilgili bulduğunuz hikâyeleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Ordu Büyükşehir Belediyesi, Altınordu ilçesindeki iki katlı bir binayı restore ederek “El Emeği Çarşısı”na dönüştürdü. Açılışı yaklaşık bir ay önce gerçekleştirilen çarşıda onlarca kadın evde ürettikleri ürünleri satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kadınların bazıları kazandıkları parayla çocuklarını okuturken, bazıları ihtiyaçlarını gideriyor.

1. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 204 Cevabı

Aşağıdaki sözcüklerin anlamını metinden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

Atölye

  • Tahmin: Çalışılan yer.
  • Sözlük Anlamı: Zanaatçıların veya resim, heykel sanatlarıyla uğraşanların çalıştığı yer, işlik

Konserve 

  • Tahmin: Yiyeceklerin uzun süre saklanması için kullanılan yöntem.
  • Sözlük Anlamı: Isı ile sterilize edilerek uzun zaman saklanabilecek biçimde kutulanmış

Kıvanç

  • Tahmin: Mutluluk.
  • Sözlük Anlamı: Övünç, iftihar, sevinç

Müjde 

  • Tahmin: Sürpriz.
  • Sözlük Anlamı: Sevindiren haber, sava, muştu

Yakınmak

  • Tahmin: Şikayet.
  • Sözlük Anlamı: Sızlanmak, sızlanarak anlatmak, şikâyet etmek

2. ETKİNLİK 

a. Metindeki deyimleri bulup yazınız.

Cevap:

  • kiraya vermek
  • girip çıkmak
  • yalayıp geçmek
  • hoşa gitmek
  • hayran kalmak
  • sevinçten deliye dönmek
  • yere göğe sığdıramamak
  • yolunu gözlemek
  • kapısını çalmak
  • dert yanmak
  • umut bağlamak
  • kulak arkası etmek
  • davet etmek
  • kıvanç duymak
  • eline tutuşturmak
  • yolunda gitmek

b) Deyimlerin metindeki anlatıma katkısını açıklayınız.

  • Cevap: Deyimler metnin anlatımını zenginleştirmiş ve aynı zamanda metnin daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır.

3. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 205 Cevabı

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Emine Teyze kimdir? En belirgin özelliği nedir?

  • Cevap: Yazarın komşusudur. En belirgin özelliği boş kalmayı sevmemesi, sürekli bir şeylerle meşgul olmasıdır.

2. Çocuğun babası düşündüğü projeyi gerçekleştirmek için neler yapıyor?

  • Cevap: Meyvelerin nereden alınacağını, kavanozları, satışın nasıl yapılacağını, bu iş için ne kadar para gerektiğini planlıyor.

3. “Emine Teyze Reçelleri” adının oy birliği ile kabul edilme sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Reçel yapımevinde herkesin bir şekilde işin içinde olacağı, yapılan işte herkesin söz hakkı olduğu için.

4. Çocuğun babasının yerinde siz olsaydınız nasıl davranırdınız?

  • Cevap: Ben de aynı şekilde davranır ve Emine Teyze’nin projesine katkıda bulunurdum.

5. Bu hikâyenin en çok, hangi yönünü beğendiniz? Neden?

  • Cevap:  Bu hikayenin en çok Emine Teyze’nin üretkenliği ve çalışkanlığını beğendim.

6. Metnin sonrasında yaşananlarla ilgili tahminlerinizi anlatınız.

  • Cevap: Reçeller satıldıkça işler daha da büyür. Reçellerin ünü her yere yayılır. Talebi karşılamak için daha büyük bir atölyeye geçilir, daha çok işçi çalışır. Daha sonra reçel yapımevi fabrikaya dönüşür.

7. Metinden bir sorun belirleyip bu soruna çözümler üretiniz.

  • Cevap: Reçel yapımevini kurduktan sonra insanların bilmesi ve daha çok kişiye ulaşabilmek için neler yapabiliriz. Bence reçel yapımevinin reklamı iyi bir şekilde yapılabilirse daha çok insana bu güzel ve organik reçeller ulaştırılabilir. Mesela bunun için sosyal medya etin bir şekilde kullanılabilir. Sosyal medyada yapmış olduğumuz organik reçellerin tanıtımını yaparsak daha iyi bir satış rakamı yakalayabiliriz.

4. ETKİNLİK 

Metinden sebep-sonuç cümleleri bularak yazınız.

  • Ben ders çalışmaktan sıkıldığımda balkona çıkar, onu izlerdim.
  • Bana “Salon Çiçeği” derdi, evden pek çıkmadığım için.
  • Babam, Emine Teyze’nin işsiz oğluna kendi çalıştığı yerde çaycılık işi bulduğunda
    kadıncağız sevinçten deliye döndü.
  • Emine Teyze reçelinin beğenilmesinden kıvanç duymuştu.

5. ETKİNLİK 

Emine Teyze ile çocuğun babasını kişilik özellikleri yönünden karşılaştırınız.

Cevap:

  • Benzer Yönleri: Boş durmayı sevmeyen, insanların iyiliği için çalışan, iyi niyetli insanlardır.
  • Farklı Yönleri: Emine Teyze şakacı, çocuğun babası şakacı değildir. Babası okumuş, kültürlüdür, Emine Teyze değildir.

6. ETKİNLİK 

Reçel yapımevinde çalıştığınızı düşününüz. Bir reklam metni hazırlayarak “Emine Teyze Reçelleri”ni tanıtacağınız konuşma yapınız.

  • Cevap: Emine Teyze’nin reçellerinin tadına hiç baktınız mı?

7. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 206 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde nesne ve zarf tamlayıcısı eksikliğinden kaynaklanan an – latım bozukluklarını düzelterek cümlelerdeki eksik ögeyi ilgili boşluklara yazınız.

  • Cevap

8. ETKİNLİK 

Komşularınızla ilgili bir anınızı yazınız. Yazınızı yazım, noktalama ve anlatım bozukluğu yönünden düzenleyip arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:Evde otururken kapı çaldı. Kapıyı açmaya kalktım. Evin içi oldukça soğuktu, evin odalarındaki rutubet nedeniyle eve kimseyi davet etmek istemiyordum. Gelen karşı komşumdu elinde bir valiz vardı. Ne olduğunu hiç anlayamamıştım. Ona ne oldu, neden elinde valiz var? Diye sordum. Oda bana eşiyle tartıştığını artık onun ile birlikte yaşayamayacağını ve müsaitsem birkaç gün bende kalmak istediğini belirtti. Ne olduğunu anlayamamıştım. Evdeki Rutubet aklıma geldikçe onu reddetmeyi düşündüm. Fakat buna da içim el vermedi. Birkaç günlüğüne de olsa benimle yaşayabileceğini ona söyledim. İçeriye girdik olayı anlamak için ona sorular sordum.Neden böyle olmuştu eşi ile neden kavga etmişlerdi. Anlamlı bir cevap arıyordum fakat bulamamıştım. Eşiyle kavga etme nedenleri basit bir kıskançlıktı. Bu bana oldukça saçma gelmişti, birbiriyle evlenecek kadar birbirini tanıyan insanlar nasıl oluyor da birbirlerine güvenemiyorlardı. Artık olayın anlamsızlıkları kafamı kurcalamaya başlamıştı. Biraz sohbet ettik. Ben ona dert ortağı oldum ve bundan sonra olayı nasıl çözebileceği odaklanmaya başladım. Ondan habersizce eşini de çağırarak eşiyle diyalog haline girmesini sağladım. Bu sayede birbiriyle konuşup sorunu çözebileceklerdi. Diyalogda sertleşen yerlere müdahale ediyordum. Müdahil olma sebebim olayların sıkışmasından ise olayların hafiflemesiydi. Birkaç saat sonra sorun tamamen ortadan kalkmıştı.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Kültürümüzde misafirperverliğin önemi ile ilgili bilgi edininiz.

  • Cevap: Bizim toplumumuzda örf ve adetlere, gelenek ve göreneklere çok büyük önem verilmektedir. Kültürümüz nesilden nesle aktarılarak asırlar boyu varlığını korumuştur. En önemli kültür değerlerimizden biri de biri de misafirperverliktir. Toplumumuzda yaşanan misafirperverlik bütün dünya tarafından bilinmektedir.Kültürümüzdeki misafirperverlik, hoşgörülü olmamızdan, adil olmamızdan, cömert olmamızdan, dürüst olmamızdan ve yardımsever olmamızdan ileri gelmektedir. Bu nedenle milli ve manevi değerlerimizin korunması, yaşanması ve nesiller boyu devam etmesi için misafirperverliğimizin de devam etmesi gerekir. Misafir, Allah’ın gönderdiği bir kul olarak kabul edilir ve bütün ihtiyaçları hemen karşılanır. Bu nedenle kültürümüzün en önemli değerleri arasında misafirperverlik bulunur.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Erdemler Sayfa 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206 Emine Teyze’nin Çilek Reçeli Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver

İlgili Yazılar

5 Comments

  1. COK TESEKKURRRRRRR EDERİM GERCEKTEN İSİME COK YARADİ TEKRARDAN TESEKKURLER SİZİ COK SEVİYORUMMMMM😉😆😅😄😃😂😁😀😊☺😘😜😛😍😜

  2. COK TESEKKURRRRRRR EDERİM SİZİ COK SEVİYORUMMMMM😉😆😅😄😃😂😁😀😊☺😘😜😛😍😜

  3. İmdadıma yetistiniz sag olun😄😄😄😄😆😆😆😆😆😋😊😊😊😙😙😉😉😀😀😅😅😂😂

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close