Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Gurbet Metni Etkinlik Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Birey ve Toplum Sayfa 77, 78, 79, 80, 81 Gurbet Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Gurbet Metni Cevapları 

Hazırlık Çalışmaları

Yaşadığınız yerden herhangi bir nedenle farklı bir şehir ya da ülkede yaşamak zorunda kalsanız neler hissedersiniz? Anlatınız.

  • Cevap:  Hep aynı yerde yaşar insan. Alışmıştır havasına suyuna. Orda doğmuş büyümüşse farklı bir mahalleye taşınmak bile zor gelir, aklında binlerce anıyla gider. Alışma duygusu insana kimi zaman iyi gelir kimi zaman ise kötü. Alışkanlıklarından vazgeçemez kendini kötü hisseder hata yapar. Alışkanlıklarında ısrar eder haklı çıkar. Zor olanı değil kolay olanı tercih ederiz çoğu zaman. Ama ya sorduğunuz gibi tek bir tercih hakkı sunulup zorunda bırakılırsak ? işte o zaman durum vahim. Sadece yaşadığımız yerden ayrı farklı bir yerde şehir veya ülke de yaşamak değil bütün durumlar zordur o zaman. Çünkü kimse zorunda bırakıldığı bir şeyden mutlu olmaz. Herkes kendi tercihini yaşamak ister iyi veya kötü..

1. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 78 Cevabı

Anlamlardan hareketle harfleri karışık olarak verilmiş anahtar sözcükleri bulunuz. Bu sözcüklerin de içinde yer aldığı bir dörtlük yazınız.

  • KİSZİSLES
    SESSİZLİKERMVE
    VEREMRFE
    FERADKLİN
    KANDİL

    ERUBGT
    GURBET

2. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 79 Cevabı

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Şair, şiirde neye seslenmektedir?

  • Cevap: Gurbete seslenmektedir.

2. Şairin gurbetten isteği nedir?

  • Cevap: Kendisini rahatsız etmemesini istemektedir.

3. “Gül büyütenlere mahsus hevesle / Renk dertlerimi gözümde besle! / Yalnız, annem gibi, o ılık sesle / İçimde dövünüp ağlama gurbet!” dizelerinde şair ne anlatmak istemiştir?

  • Cevap: Gurbetin kendisine iyi hisler yaşatması, ona acı yaşatmaması gerektiğini anlatmak istemiştir.

4. Siz de şair gibi gurbette olsaydınız neler hissederdiniz?

  • Cevap: Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

3. ETKİNLİK 

Şiirin içeriği ile ilgili iki soru yazınız.

  • Cevap:1- Şair hangi duygudan rahatsızlık duymaktadır?2- Şair “Alnıma işleme kırışığını” dizesindeki “kırışık” kelimesi ile ne ifade etmektedir.

4. ETKİNLİK 

Aşağıdaki kutucukları metne uygun doldurunuz.

Farklı Başlık
ACI GURBET

Ana Duygu
Hasret

5. ETKİNLİK 

Okuduğunuz şiirdeki söz sanatlarını bulunuz.

  • Cevap:Dağda dolaşırken yakma kandili,
    Fersiz gözlerimi dağlama gurbet!
    KişileştirmeNe söylemez, akan suların dili,
    Sessizlik içinde çağlama gurbet!
    BenzetmeTitrek parmağınla tutup tığını.
    Alnıma işleme kırışığını
    KişileştirmeDuvarda emerek mum ışığını,
    Bir veremli rengi bağlama gurbet!
    Benzetme

    Gül büyütenlere mahsus hevesle,
    Renk dertlerimi gözümde besle!
    Yalnız, annem gibi, o ılık sesle,
    İçimde dövünüp ağlama gurbet!
    Kişileştirme

6. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 80 Cevabı

Kendinizi bir haber sunucusu olarak hayal ediniz. Aşağıya “gurbette olanların yaşadıkları sorunlar” ile ilgili 5N1K yöntemine uygun bir haber metni hazırlayıp arkadaşlarınıza sununuz.

  • Cevap:Almanya’da yaşayan gurbetçilerimiz, iletişim araçlarının gelişimi ve ulaşımın yıllar içinde kolaylaşmasına rağmen yine de memleket hasreti çektiklerini, bunun da sosyal yaşantılarını olumsuz anlamda etkilediğini dile getiriyorlar.Mikrofonlarımızı uzattığımız bir gurbetçimiz “Geçen hafta yolda yürürken bir reklam tabelası gördüm. Tabelada güzel ilimiz İzmir’in bir fotoğrafı vardı. Tabelaya bakınca gurbet hasreti bir kez daha yüreğime oturdu. Annem, babam, kardeşlerim hep orada. Bütün gün gözümde tüttüler. Hiç bir iş yapamadım. Dalgınlıkla karşıdan karşıya geçerken neredeyse trafik kazası geçirecektim. Her şey kolaylaştı ama orada olmak gibi olmuyor.” sözleriyle memleket hasretinin kendisini nasıl etkilediğini anlattı.

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümleleri yandaki sözcüklere uygun ekler getirerek tamamlayınız.

Pasaportta evlendikten sonraki soyadı yazmıyordu.
> Yurt dışına giderken havaalanında çantasını unutmuş.
Gurbette her daim acımasız diyorlar.
> Farklı ülkeden Türkiye’ye misafirler geldi.
> Biz gurbeti kitaptan öğrenmedik.
Mektupta özlemini anlatıyordu.

8. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 81 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde yer tamlayıcısını bulmak için yükleme hangi soruları sorduğunuzu işaretleyiniz.

Yazdığım “gurbet” konulu şiiri kitabıma ekledim.

  • [X]Nereye? [   ]Nerede? [   ]Kimde? [   ]Neye?• Her gün yaptığım gibi bu sabah da kardeşime telefon ettim.
    [   ]Neye? [X]Kime? [   ]Kimden? [   ]Nereye?• Bu yolun sonunda mutluluk olmalı.
    [   ]Kimde? [   ]Nereden? [X]Nerede? [   ]Kimden?• Kimse bana evimden ayrılmanın bu kadar zor olacağını anlatmamıştı.
    [   ]Kime? [   ]Neyde? [X]Nereden? [   ]Kimde?

    • Ağlamadan gurbete gidilmez.
    [   ]Kime? [   ]Nereden? [X]Nereye? [   ]Kimden?

 9. ETKİNLİK 

Araştırmanızdan hareketle herhangi bir ülkeye gidebilmek için yapılması gereken resmî işlemlerin aşamalarını aşağıya yazınız.

  • Cevap: Bir ülkeye gitmek için yapılması gereken resmi işlemleri birkaç madde halinde sıralayabiliriz.» Sadece Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı ile seyahat edilebilen ülkeler için kişinin yanında nüfus cüzdanını bulundurması yeterlidir.» Sadece pasaport ile seyahat izni veren ülkeler için kişinin pasaportunu yanında bulundurması yeterlidir.» Ülkelerine seyahat etmek isteyen kişilerden vize talep eden ülkelere gitmek için söz konusu ülkenin büyükelçiliğine başvurarak vize almak gereklidir.Vize uygulamasını şart koşan ülkelerin vize vermek için çeşitli şartları olmaktadır. Başlıca vize şartları şunlardır:

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Türk Dil Kurumu 2017 yılını Türk Dili Yılı ilan etmiştir. Bu kapsamda yapılan etkinlikleri araştırınız.

  • Cevap

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Birey ve Toplum Sayfa 77, 78, 79, 80, 81 Gurbet Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!