Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Müzik Meb Yayınları

8. Sınıf Müzik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62

8. Sınıf Müzik Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Müzik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62

DÜŞÜNELİM – KONUŞALIM

1. Türk kültürüne ait müziklerimiz hakkında neler biliyorsunuz? Bildiklerinizi paylaşınız.

  • Cevap: Türklerde müzik, Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar yaşanılan süreçte, tarihi ve sosyal değişimle büyümüş ve gelişmiştir. Diğer Türk topluluklarında olduğu gibi dinsel ve büyüsel törenlerde vurmalı çalgılar kullanılmış ve müzik önemli bir boyut kazanmıştır. Türkiye’deki kültürel yapı, coğrafi ve tarihî özelliklerin etkisiyle çok zengin ve farklı kültürlerin harmanlanmasıyla oluşmuş; Doğu, Batı, Orta Doğu, Akdeniz ve İslam kültürü gibi renklerle bezenmiş ve bu kültürlerden etkilenmiştir. Türkiye’deki Müzik Türlerini aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

BİLGİ KÖŞESİ

Türk halk müziği, Türk sanat müziği ve tasavvuf (dinî) müziği yüzyılları kapsayan köklü kültürel özelliklere sahiptir.

TÜRK HALK MÜZİĞİ

Türk halkının düşüncelerini, duygularını ve yaşantisını dile getiren, yaşadığı yörenin geleneklerini ve kendine özgü özelliklerini ifade eden sözlü ya da sözsüz ezgilerdir. Bu ezgiler kuşaktan kuşağa ve kulaktan kulağa aktarılarak günümüze ulaşmıştır.
Halk müziğinin bestecileri genellikle bilinmez, halk müziği eserleri anonimdir. Anonim özelliğiyle toplulukları temsil eder, onların bölgesel ya da yöresel dil ve tavır özelliklerini yansıtır.
Türk halk müziğini uzun hava ve kırık hava olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

* Uzun Hava

Ritmi ve ölçüsü belli olmayan, serbest olarak çalınıp söylenen ezgilerdir. Uzun havalar ezgi ve okuyuş biçimi (ağız – üslup) yönünden ait olduğu bölgenin özelliklerini yansıtır.
Ağıt olarak hemen her yörede mevcuttur. Ağıdın dışında uzun havalar yöresine göre maya, bozlak, hoyrat gibi adlarla anılır.

* Kırık Hava

Halk müziğinde belli bir ritmi ve ölçüsü olan, sözlü ve sözsüz olarak çalınıp söylenen ezgilerdir. Bunlar kendi içinde türküler ve oyun havaları olarak gruplandırılır.

– Türkü

Halkın sevincini, özlemlerini, mutluluğunu, üzüntüsünü, acısını, ayrılığını dile getiren ölçülü halk müziği eserleridir. Türküler halk şiirlerinin yine halk ezgileriyle birleşmesinden oluşur.
Türküler, Anadolu’nun her yöresinde değişik adlarla anılır. Deyiş, semah, halay, zeybek, horon, bar bunlardan bazılarıdır.

8. Sınıf Meb Yayınları Müzik Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
1
unlike
1
angry
0
happy
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!