Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Müzik Meb Yayınları

8. Sınıf Müzik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76

8. Sınıf Müzik Ders Kitabı Sayfa 76 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Müzik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76

BİLGİ KÖŞESİ

MUZAFFER SARISÖZEN (1899 – 1963)

Halk müziği araştırmacısı, topluluk yönetmeni, folklor arşivi kurucusu, halk dansları öğretmeni, bağlama sanatçısı, eğitimci ve müzik yazarı. Sivas’ın tanınmış bir ailesinden gelen Muzaffer Sa- rısözen Sivas’ta ilkokul öğretmenliği yapmıştır. Daha sonra İstanbul Belediye Konservatuvarında öğrenim görmüştür. 1940 yılında Ankara Radyosunda kurulan “Yurttan Sesler” adlı halk müziği korosunu yönetmeye başlamıştır. İsmi “Yurttan Sesler” programıyla özdeşleşmiştir.
Muzaffer Sarısözen 1937 ile 1953 yılları arasında, on binden fazla halk ezgisini derledi ve kaydetti. Derlediği bu türküleri tasnif ederek çok zengin bir arşiv oluşturdu. Seçme Köy Türküleri, Türk Halk Musikisi Usulleri, Bağlamada Çok Seslilik, İki Sesli Halk Türküsü yayımlanmış kitaplarından bazılarıdır.

7. ETKİNLİK

Etkinliğin Adı: Konma Bülbül Konma Nergis Dalına türküsü
Etkinliğin Amacı: Türk kültürüne ait müzikleri öğrenme
Araç – Gereçler: Akıllı tahta, mp3 çalar vb.

Muzaffer Sarısözen’in derlemiş olduğu “Konma Bülbül Konma Nergis Dalına” adlı türküyü dinleyiniz.

BİLGİ KÖŞESİ

NEŞET ERTAŞ (1938 – 2012)

Türk halk ozanı ve halk müziği sanatçısı olan Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinin Kırtıllar köyünde doğdu. Babası saz ustası Muharrem Ertaş’tır. Neşet Ertaş yedi çocuklu ailenin ikinci çocuğudur. Çocukluğunda ailesiyle birlikte Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Kırıkkale, Keskin, Yerköy, Kayseri, Yozgat ve köylerini gezdi.

Bu yüzden okula gidemedi. Babası Muharrem Ertaş’tan halk müziği kültürünün inceliklerini öğrendi.

Neşet Ertaş bozlak türkülerini feryat olarak nitelerdi. Anadolu insanının acı ve kederini dile getiren onun sesiydi. Yoğun yöresel özellikler taşıyan bu müziğin ülke genelinde ve yurt dışında tanınmasını sağlamıştır. UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” kabul edilen Neşet Ertaş, 25 Nisan 2011 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından “Fahri Doktora” ödülüne layık görüldü. Hayata veda ettiğinde arkasında kendisinin de tam olarak sayısını bilemediği yüzlerce türkü (plak, kaset, CD vs. şeklinde), onlarca şiir bırakmıştır.

Tekrara düşmeden, sürekli yenileyerek yaptığı doğaçlama icra, onun görkemli sanatının en önemli yönlerinden biridir. Neşet Ertaş, bu özelliğiyle okuduğu her türküye damgasını vurmuş ve bugün herkes tarafından kullanılan “Neşet Ertaş Türküsü” isimlendirmesini hayatımıza sokmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Meb Yayınları Müzik Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!