Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Müzik Meb Yayınları

8. Sınıf Müzik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80

8. Sınıf Müzik Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Müzik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80

DÜŞÜNELİM – KONUŞALIM

1. Yaşadığınız çevrede anlatılan, duyduğunuz türkü hikâyesi var mı? Bildiklerinizi paylaşınız.

  • Cevap: Ben İstanbul’da yaşıyorum. İstanbul’a ait Ada Sahilleri türküsünün hikayesini ve şarkısını biliyorum. 

ADA SAHİLLERİNDE BEKLİYORUM

Ada sahillerinde bekliyorum
Her zaman yollarını gözlüyorum
Yârim seni seviyor istiyorum
Beni şâd et Şadiye’m başın için

Her zaman sen yalancı ben kani
Her zaman orta yerde bir mani
Her zaman sen uzakta ben müştak
Her telakkide bir hayalin yar

Adalar’dan Moda’lara geçilir
Yâr elinden zehir olsa içilir
Bu dünyada başa gelen çekilir
Beni şâd et Şadiye’m başın için

Nerede o mis gibi leylaklar
Sararıp solmak üzre yapraklar
Bana mesken olunca topraklar
Beni şâd et Şadiye’m başın için

ADA SAHİLLERİ TÜRKÜSÜNÜN HİKAYESİ

Bu türkü Suat Bey ve Şadiye Hanım’ın hikâyesidir. Şadiye zengin bir konağın kızıdır. Suat ise fakir bir gençtir. Kader ikisini bir yaz Ada’da buluşturur ve birbirlerine âşık olurlar. Fakat babası, kızını Suat Bey’e vermek istemez. Kış geldiğinde ise Şadiye ve ailesi Ada’dan ayrılır. Suat ise yaşadığı adada kalır. Ve Ada’nın sahilinde hep Şadiye’nin ona geleceği günü bekler. Bu arada mektuplarla haberleşmeye devam ederler. Fırtınalı bir akşam Suat Bey bu aşkın ızdırabına dayanamaz ve kendini denizin azgın sularına bırakır. Ertesi sabah, dün fırtına nedeni ile gelemeyen tekneden Suat’a bir mektup gelmiştir. Bu Şadiye’nin mektubudur. Mektupta Şadiye “Suat, babamı nihayet izdivacımıza ikna ettim, gelip beni ailemden isteyebilirsiniz” yazıyordur.

OKUMA ZAMANI

ORDU’NUN DERELERİ TÜRKÜSÜNÜN HİKÂYESİ

Yıllar önce, Ordu’nun uzak köylerinden birinde iki genç yaşarmış. Zengin bir ailenin oğlu olan Mehmet, fakir bir ailenin kızı olan güzeller güzeli Hacer’e aşık olmuş. Bu genç yağız delikanlı Mehmet de çok yakışıklıymış hani. O kadar yakışıklıymış ki genç kızların yüreklerini yakarmış.
Mehmet’le Hacer’in aşkı da geçmişte yaşanan büyük aşklara benzermiş. Her hafta belli günlerde zerdali ağacının dibinde buluşurlarmış. Akıp giden saatlerin farkına bile varmazlarmış. Fakat bu güzel aşkı çekemeyenler de varmış. Hasetlerinden çatlayan köyün diğer kızları çevirdikleri türlü oyunlarla bu masum beraberliğin sonunu hazırlamışlar. Hacer hakkında inanılmaz dedikodular çıkartmışlar ve nihayet Mehmet’in sevdiğini ve de köyünü terk etmesine neden olmuşlar.

Böylesine derin bir acıyla gurbete çıkan Mehmet, geride gözleri yaşlı masum bir kız ve dertli, acılı, yüreği yanık, yerinden kalkamayan yatalak bir ana bırakmış. Acılar içinde kalan yüreği yanık Hacer, her gün evinin yakınından akan dere kenarına inermiş, yıkadığı kar beyazı çamaşırları çitlere asarken dudaklarından eksik etmediği bir türküyle bütün köyü inletip dururmuş.

“Ordu’nun dereleri aksa yukarı aksa, vermem seni ellere Ordu üstüme kalksa.” Ne var ki Hacer kızın bu feryadını, ne Mehmet duymuş ne de araya giren iyi niyetli eş dost bu işe bir çare bulmuş. Tüm komşuların gelip gittiği ev matem evine dönmüş.

O günden sonra günler, aylar, yıllar, böyle hızla akıp geçmiş. Ne Mehmet dönmüş ne de Hacer gidebilmiş sevdiğinin yanına. Ama yüreği yanık Hacer kız, dertli dertli söylermiş bu türküyü. “Oy Mehmet’im Mehmet’im, sana küstüm demedim, beni sana geçmişler, vallahi ben demedim.”

Hacer kızın bu feryatlarında gerçeğin ta kendisi yatarmış. Ne çare ki dertli kız, içli türküsüne vurduğu gamını, kederini sevdiğine ulaştıramamış. Araya girenler de işin üstesinden gelememiş. Böylece uzun yıllar geçmiş aradan. Mehmet gurbette kalmış, Hacer kız da dere kenarında hem ağlamış hem söylemiş “Ordu’nun Dereleri” türküsünü ölünceye kadar.

O günden bugüne bu türkü söylenegelmiştir.

Ordu Türküleri, Türkülerimiz ve Hikâyeleri adlı kaynaklardan derlenerek düzenlenmiştir.

1. ETKİNLİK

Etkinliğin Adı: Ordu’nun Dereleri türküsünün hikâyesi
Etkinliğin Amacı: Türkülerin yaşanmış hikâyelerini öğrenme
Araç – Gereçler: Ders kitabı, akıllı tahta

“Ordu’nun Dereleri” adlı türkünün hikâyesini sınıfınızda canlandırınız.

  • Cevap: Sınıf içi yapılması gereken bir etkinlik.

8. Sınıf Meb Yayınları Müzik Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
confused
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!