Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Tutku Yayıncılık

8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89

8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 89 Cevapları Tutku Yayıncılık‘a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89

ÜNİTE SONU DEĞERLENDİRME

1. Peygamberimiz (s.a.v.) adaleti sağlamada hangi ilkelere önem vermiştir? Belirtiniz.

  • Cevap: Hz. Peygamber’in mübarek hayatını incelediğimiz zaman, O’nun hem içeride hem de dışarıda adaleti tesis etmeye çalıştığını görürüz. O, bir taraftan Mekkeli ve Medineli Müslümanlar arasında kardeşlik ilan ederken diğer taraftan da Medine Sözleşmesi ile Müslüman, Yahudi ve müşrikler arasında adaleti sağlamaya çalışıyordu. Kur’ân-ı Kerîm’de Hz. Peygamber’in bu yönüne dikkat çekilerek “Onlar Sana gelirlerse aralarında adaletle hükmet” (Maide, 42) buyrulmuş; Hz Peygamber’in evrensel bir ilke olan adaletten -gayrimüslimler için bile olsa- asla taviz vermemesi gerektiği bildirilmiştir.

2. Peygamberimiz (s.a.v.) sosyal sorunları nasıl çözerdi? Örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: İnsanlar, dünya kurulduğundan günümüze kadar etrafındakilerle yaşadığı problemlerin bir kısmını ikna etme yöntemini kullanarak çözmüşlerdir. Bu çerçevede, farklı ikna etme yöntemleri kullanmışlardır. Hz. Peygamber de ikna metodunu çok fazla kullananlardandır. Mesela,  bir yetim ile Ebû Lübâbe ismindeki sahabi, anlaşmazlığa düştükleri hurma bahçesi meselesini halletmek için Allah Rasûlü’ne gelirler. Allâh Rasûlü, Ebû Lübâbe lehine karar verince yetim ağlamaya başlar. Bunun üzerine Hz. Peygamber ona “O hurmayı ona ver, sana cennette onun gibisi verilsin” diye cenneti ön plana çıkararak ikna etmek için bir teklifte bulunur. Ancak yetim sahabi bu teklifi kabul etmez. Nihayet sırf o cennet müjdesine ulaşabilmek için İbnü’d-Dahdaha, iki bahçe fiyatı karşılığında onu satın alır ve yetime bağışlar

3. Çalışma hayatında Peygamberimizi (s.a.v.) örnek alan bir kimse nelere dikkat etmelidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Adaletli, hak gözete ve vicdanlı biri olmalıdır.

4. Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) çevreyi temiz tutmaya ve korumaya verdiği önemi hadislerinden örnekler vererek anlatınız.

  • Cevap:

➜ “Şüphesiz biz her şeyi bir ölçüye göre yarattık. Ve bizim buyruğumuz tektir, göz açıp kapayıncaya kadar olup biter.”
➜ “Arzı da yaydık, oraya sağlam dağlar yerleştirdik, orada ölçüleri belli her türden ürünler bitirdik.”
➜ “Her şeyin hazineleri sadece bizim katımızdadır ve biz oradan indirdiğimizi belirli bir ölçüye göre indiririz.”
➜ “Göğü O yükseltti, denge ve ölçüyü O koydu ki dengeden sapmayasınız.”
➜ “Kim bir yeri daraltır veya bir yolu keser (veya bir mü’mine ezâ verirse) onun cihâdı yoktur.”

5. Peygamberimizin (s.a.v.), “Birinizin elinde bir hurma fidanı varken kıyamet kopuyor olsa bile onu derhâl diksin.” hadisinin vermek istediği mesajı açıklayınız.

  • Cevap: Çevreye ve doğaya zarar vermemeliyiz.

B. Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

1. I. Kişinin geçimini çalışarak sağlaması
II. İnsanın “Allah bana rızkımı verir.” diyerek herhangi bir çaba sarf etmeden oturması
III. İnsanın kazancını helal yollardan elde etmeye önem vermesi
IV. İnsanın çalışırken görevini hakkıyla yerine getirmesi
Yukarıdaki ifadelerden hangileri, Peygamberimizin (s.a.v.) çalışma hayatında esas alınmasını istediği ilkelerdendir?
A) I, III, IV
B) I, II, IV
C) II, III, IV
D) I, II, III

  • Cevap: A

2. “Zayıf kimsenin incitilmeden……………alamadığı bir…………….yükselemez.” Yukarıdaki hadiste boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi sözcükler getirilmelidir?
A) adaletle, hakkını
B) toplum, adaletle
C) hakkını, toplum
D) cesaretle, hakkını

  • Cevap: C

3. Aşağıdakilerden hangisi çevreyle ilgili yanlış bir yargı içermektedir?
A) Çevre kirliliği, başta insanlar olmak üzere tüm canlıların hayatını tehlikeye düşürmektedir.
B) Çevreyi korumak için ağaçlara ve yeşil alanlara zarar vermemeliyiz.
C) Çevre denince yalnızca dağlar, ormanlar ve sular anlaşılmaktadır.
D) Çevreyi temiz tutmak için çöpleri çöp kutusuna atmalıyız ve yerlere tükürmemeliyiz.

  • Cevap: C

8. Sınıf Tutku Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 89 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
7
1
1
7
38
4
1

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!