Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 14

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 14 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 14

Burcu Öğretmen, Çanakkale Zaferi’nin 105. yıldönümü etkinlikleri kapsamında öğrencilerinden Millî Mücadele temalı metinler araştırmalarını ve gönüllü öğrencilerden araştıracakları metnin türü hakkında bilgi vermelerini istemiştir. İlk olarak Meryem söz almış ve “Ben belgelere dayalı bir araştırma yazısı bulacağım.” demiştir. İkinci gönüllü Osman, “Ben yaşanmış bir olayın anlatılması ile oluşturulmuş bir metin bulacağım” demiştir. Üçüncü gönüllü İbrahim de “Ben bu savaşlarda ünlü olan bir ismin yaşam öyküsünü sizler için bulacağım” demiştir.

Öğrenciler bir haftalık sürenin ardından hazırladıkları metinleri sınıfa getirmişler ve etkileşimli tahtadan arkadaşlarına sunmuşlardır. Hangi metnin hangi öğrenci tarafından sunulduğunu ve sunulan metnin türünü metinlerin altına yazınız.

ÇANAKKALE KAHRAMANI KOCA SEYİT
Çanakkale Muharebeleri sırasında 276 kg’lık top mermisini kaldırıp taşımasıyla ünlenen ve tarihe geçen Koca Seyit, 1889 yılında Balıkesir’in Havran ilçesinin Çamlık (Eski adı Manastır’dır.) köyünde dünyaya gelmiştir. Babası Cuburoğulları ailesinden Abdurrahman, annesi ise aynı köyden Emine Kadın’dır. Aynı köyden Şakir kızı Emine ile evlenen Seyit Onbaşı’nın beş çocuğu dünyaya gelmiştir. Cumhuriyet döneminde “Çabuk” soyadını almıştır.
Koca Seyit, askerlik çağına gelince pek çok yaşıtıyla birlikte topçu neferi olarak Çanakkale’de bulunan Mecidiye Tabyası’nda görev alır. Düşman donanmasının 18 Mart 1915’te başlattığı deniz harekâtında yaptıklarıyla tarihin seyrini değiştiren olaylardan birisini gerçekleştirir. Koca Seyit’in muharebenin kaderinin değişmesinde büyük önemi bulunan başarısı kısa sürede duyulur. Kendisine mükâfat olarak onbaşılık rütbesi verilir.
Harbin sona ermesiyle memleketine dönen Seyit Onbaşı, bundan sonraki günlerini köyünde geçirmiştir. 1939 yılında zatürreye yakalanmış ve aralık ayında köyünde vefat etmiştir.

  • Cevap:

Metni Sunan Öğrenci: İbrahim
Metnin Türü: “BİYOGRAFİ” dir. Çünkü Seyit Onbaşı’nın yaşam öyküsü anlatılmıştır. Seyit Onbaşı’nın hayatındaki önemli oiay ve durumlardan kesitler sunulmuştur.

VATAN ELDEN GİDERSE
Atatürk, İstiklal Savaşı için Anadolu’ya geçtikten ve Erzurum Kongresi’ni yaptıktan sonra Sivas’a dönmüş; orada ikinci kongreyi açmıştı. Bu sırada lise binasında yatıyor, çalışıyor, toplantılar yapıyordu. En basit ihtiyaçlarını bile temin edecek halde değildi, bazı geceler sabahlara kadar küçük petrol lambasının cılız ışığında çalışıyordu. Atatürk’ün hizmetini; temiz ruhlu, fedakâr bir Türk genci yapıyordu. Bu delikanlının babası gizli gizli ve sık sık geliyor, oğluna: ”Etme eyleme, evine dön, bugün yarın şehir basılacak, Mustafa Kemal ve arkadaşları yakalanacak onlar her şeyi göze almışlar; sen aileni düşün.” diyordu. Atatürk bu geliş gidişin farkına vardı, bir gün delikanlıyı yanına çağırdı ve sordu: — Sık sık sana gelen kimdir? — Babam! — Ne istiyor? Delikanlı her şeyi anlattı. O zaman Atatürk ona doğru biraz daha ilerledi, elini omzuna koydu ve dedi ki: — Hizmetinden memnunum fakat baba hakkı büyüktür. Mademki razı olmuyor, git! Fakat babana söyle ki vatan elden giderse evladın ne hükmü kalır?

  • Cevap:

Metni Sunan Öğrenci: Osman
Metnin Türü: “ANI” dır. Çünkü yaşanmış bir olay öyküleyici tarzda anlatılmıştır.

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 14 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!