Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 7. Ünite Sayfa 10

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 7. Ünite Sayfa 10 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 7. Ünite Sayfa 10

Lavanta ile ilgili bilgi ve haber metinlerinin içerik, üslup ve görsellik açısından farklılıkları nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap:

İçerik: Lavanta ile ilgili bilgi metninde daha çok açıklayıcı anlatım kullanılarak lavantanın yetişmesi ve üretim süreci ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Haber metninde ise daha güncel ve anlatılan döneme ait özel bilgiler destekleyici öğelerle anlatılmıştır.
Üslup: Bilgi metni açıklayıcılığın ağır bastığı bir öğretici metin tarzında yazılırken, haber metninde belli ifadelerin öne çıkarılması, güncel örnekler ve alıntılarla anlatıma canlılık kazandırılması dikkat çekmektedir.
Görsellik: Bilgi metninde sadece lavanta bitkisinin bir fotoğrafı kullanılırken, haber metninde metnin içeriğine uygun tematik, güncel bir fotoğraf kullanılmış ayrıca yazı karakterleri ve puntoları da metnin dikkat çekiciliğini artıracak şekilde kullanılmıştır.

Hasankeyf metnini okuyup bu metinle ilgili bir haber yazısı da siz oluşturunuz.
HASANKEYF
Dicle’nin kıyısında yer alan, zamanında medreseler, rasathane, darüşşifa ve diğer eğitim kurum- larıyla bölgenin ilim ve kültür merkezi olmuş Hasankeyf, ulaşım yolları ve ticaret merkezlerinin yer değiştirmesiyle günümüzde önemini yitirmiştir.
İlçe, sahip olduğu zengin tarihî yapılar sayesinde 1981 yılında bütünüyle sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında bulunan Ilısu Barajı nedeniyle bu tarihsel yapılar bütünüyle sular altında kalacaktır. Bu konuda çalışmalar Kültür Bakanlığı ve DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.
Tarihçe: Hasankeyf’in ne zaman kurulduğu tam olarak bilinememektedir. Şehrin jeopolitik yapısı çok eski bir yerleşim merkezi olduğu ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Bugün bile mesken olarak kullanılan çok sayıdaki mağara, insanların çok eski çağlarda burada yerleştiklerini göstermektedir.
Mevcut bilgilere göre Hasankeyf Kalesi’nin kurulması, MS 4’üncü yüzyıla rastlamaktadır. Bu yüzyıl ortalarında, Diyarbakır çevresini ele geçiren Bizans İmparatoru Konstantinos, (Konstinos) bölgeyi korumak amacıyla iki sınır kalesi inşa ettirmiştir. Bu iki kaleden birisi Hasankeyf Kalesi’dir.

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 7. Ünite Sayfa 10 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!