Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 105

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 105 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 105

Aşağıdaki metni okuyunuz.
Hücreler, kendi yoğunlukları ve bulundukları ortamların yoğunluklarına göre dış ortama su verir ya da dış ortamdan su alır. Eğer bir hücre kendisinden daha yoğun bir ortama konulursa su kaybederek büzülür, hacmi azalır. Buna plazmoliz denir. Plazmoliz olmuş bir hücre, kendisinden daha az yoğun bir ortama konulursa su alarak şişer ve hacmi artar. Buna deplazmoliz denir.
2.Yönerge
Hücrelerin mikroskop altındaki hacimlerine bakarak plazmoliz ve deplazmoliz olaylarını gözlemleyebilmek için aşağıda verilen malzemeler ile kontrollü bir deney düzeneği tasarlayınız ve yapınız. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Malzemeler:
Soğan, ışık mikroskobu, damlalık, 0.005 gr/ml’lik tuz çözeltisi, 0.025 gr/ml’lik tuz çözeltisi, 2 adet lam, 2 adet lamel.

1.) Deneyin kontrol grubu için hangi malzemeleri kullanmanız gerekir? Kontrol grubu oluşturmanızın amacını açıklayınız.

  • Cevap: Kontrol grubu, herhangi bir tuz çözeltisi ile muamele edilmemiş soğan zarı hücreleridir. Böylece hücrelerinin mikroskop altındaki normal büyüklükleri gözlenmiş olur. Bu nedenle kontrol grubu olarak soğan zarından alınacak bir parça lam üzerine düzgünce yerleştirilip üzerine lamel kapatarak mikroskopta incelenmelidir.

2. Plazmoliz olayını gözlemlemek için hangi malzemeleri kullanmalıyız? Tasarladığınız deneyi, deneyin sonuçlarını ve sonucun nedenini sınıf arkadaşlarınız ile tartışınız.

  • Cevap: Plazmoliz, hücrenin kendisinden yoğun ortamda su kaybederek hacminin azalmasıdır. Soğan zarı hücreleri için ideal tuz yoğunluğunun 0.009 gr/ml olduğu bilgisine göre kullanılacak malzemeler; preparat, damlalık, mikroskop ve 0.025 gr/ml’lik tuz çözeltisi.
    • Pipet ile 0.025 gr/ml’lik tuz çözeltisinden alınan sıvı, preparatın lamel kenarına damlatılıp bir süre beklendikten sonra mikroskopta incelenir.
    • Deneyin sonunda, hücrelerin boyutunun kontrol grubundaki hücrelere göre daha küçük olduğu gözlenir. Çünkü soğan hücreleri 0.025 gr/ml’lik tuz çözeltisi içinde su kaybederek büzülmüştür.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 105 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!