Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 28

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 28 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 28

Malzemeler: Çeşme suyu ile dolu olan bir su bardağı, karabiber.
Süre: 5 dk.
Yapılışı: Karabiberi suyun üzerine yavaşça dökünüz ve bu esnada bardağı hareket ettirmemeye özen gösteriniz. Ardından parmağınızı karabiber kaplı yüzeye değdirip hemen çekiniz.
4. Parmağınız ıslandı mı? Bu durum suyun hangi özelliği ile ilişkilidir? Bu duruma günlük hayatımızda ve çevremizde gördüğümüz hangi durumlar örnek olarak verilebilir?

  • Cevap: Karabiber suyun yüzey gerilimini kuvvetlendirerek su moleküllerinin daha sıkı tutunmasına neden olur. Böylece parmağınız ıslanmaz. Yağmurdan önce görülen rüzgarlar sayesinde havadaki tozlar suya yapışarak suyun yüzey gerilimini arttırır. Yağmur damlalarının oluşumu hızlandırır.

5. Grup
Malzemeler: Çeşme suyu ile dolu olan 5 su bardağı, kahve, tuz, bal, un, toz şeker, kaşık.
Süre: 10 dk.
Yapılışı: Bardaklara sırasıyla birer kaşık tuz, şeker, bal, un, kahve koyulup karıştırılır. Hangi maddeler suda ne duruma geldi? Tadına bakılır. Gözlemler not edilir. Ardından her bardağa ikişer kaşık daha aynı malzemelerden konur. Bir değişim gözlendi mi? Tadına bakılır ve öncesi ile bir kıyaslama yapılarak tüm gözlemler not edilir.
5. Birinci aşamada suda kaybolan maddeler hangileriydi? Bu durumu nasıl açıklarsınız? İlk tadım ile ikinci tadım arasında ne gibi bir değişiklik oldu? Bu durumu nasıl açıklarsınız? Yapılan deney suyun hangi özelliği ile ilişkilidir? Bu duruma günlük hayatımızda ve çevremizde gördüğümüz hangi durumlar örnek olarak verilebilir?

  • Cevap:

Su molekülleri tuz, şeker, bal moleküllerinin arasına girerek çözelti oluşturur. Kahve ve unda ise bu maddelerin dağıldığını, süspanse olduğunu görürüz. İçinde daha katı, büyük parçacıklar olan sıvıya süspansiyon denir. Un suda çözünmez ve dibe çöker. Küçük moleküllü yapılar (basit şekerler gibi) suda çözünürken büyük yapılı moleküller (un, nişasta gibi) suda çözünmez. Daha fazla şeker, tuz koyduğunuzda çözünürlük oranı değiştiği için tadlar da değişecektir ve giderek çözeltinin doygunluk oranı değişecektir. Bu duruma günlük hayatımızdan örnek verirsek, kirli kıyafetler suda yıkandığında kirliliğe neden olan maddeler suda çözünür ve uzaklaşır.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 28 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!