Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 33

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 33 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 33

Aşağıda lipitlerle ilgili bir metin ile lipitlerin yapı taşlarını ve işlevlerini gösteren bir tablo verilmiştir. Metin ve tablodan yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Lipitlerin molekül yapısı, polisakkaritler ve proteinlere göre daha küçüktür. Hidrofobik yapıda oldukları için suda çözünmezler. Lipitlerin yapısal ve işlevsel olarak farklılık gösteren çeşitleri vardır. Mumlar, bazı pigmentler, yağlar, fosfolipitler ve steroitler lipit çeşitlerindendir.
Yağların ve fosfolipitlerin yapı taşları olan yağ asitleri, doymuş ya da doymamış özellikte olabilir. Doymamış yağ asitlerinin karbon atomları arasında bir ya da daha fazla sayıda çift bağ bulunabilir. Doymuş yağ asitlerinin karbon atomları arasında çift bağ yoktur. Yağ asitlerinde bulunan karbon atomları, birbirleriyle ve hidrojen atomlarıyla bağ kurmuşlardır. Doymuş yağ asitlerince zengin yağlar, oda sıcaklığında genellikle katıdır. Doymamış yağ asitlerini içerenler ise genellikle sıvıdır. Bu durum, doymamış yağ asitlerinin sahip olduğu çift bağlardan kaynaklanır. Çift bağlar molekülün bükülmesine ve diğer moleküllerden uzaklaşmasına sebep olur. Bir araya gelemeyen moleküller ise katılaşamazlar. Fosfolipitler, hücre zarının yapısında çift sıra halinde bulunur. Suyu sevmeyen (hidrofobik) kuyruk kısımları ve suyu seven (hidrofilik) baş kısımları vardır. Aşağıdaki tabloda yağlar, fosfolipitler ve steroitlerin yapı taşları ve işlevleri gösterilmiştir.

1. Yağlar, doymuş ya da doymamış yağ asitlerini içerebilir. Aynı sayıda karbon atomu bulunduran doymuş yağ asidi ile doymamış yağ asidinin içerdiği hidrojen miktarını ve bağ sayısını kıyaslayınız.

  • Cevap: Doymamış yağ asitlerinde bir ya da daha fazla sayıda çift bağ bulunur. Bu nedenle doymamış yağ asitlerindeki bağ sayısı ve bu bağlarla bağlanmış olan hidrojen sayısı, doymuş yağ asitlerindekine göre daha azdır.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 33 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!