Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 43

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 43 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 43

Enzimlerle ilgili verilen metni okuyunuz.
Vücudumuzda gerçekleşen tepkimeler de kimya laboratuvarındaki tepkimeler gibidir. Laboratuvar- da gerçekleşen tepkimeler yüksek sıcaklıkta gerçekleşiyorken hücrelerdeki tepkimeler nasıl oluyor da vücut sıcaklığı gibi düşük bir sıcaklıkta gerçekleşebiliyor? Bunu biyokimyasal katalizörlere diğer adıyla enzimlere borçluyuz. Örneğin karaciğer hücrelerindeki katalaz enzimi zararlı bir madde olan hidrojen peroksiti (H2O2), suya ve oksijene dönüştürür. Burada enzim karaciğer hücrelerindeki katalaz, substrat hidrojen peroksit, ürünler su ve oksijendir. Diğer yandan mide öz suyundaki pepsin proteinleri sindiren bir enzimdir.
2. Yönerge
Bir biyoloji öğretmeni hazırladığı deney düzenekleri ile ilgili öğrencilerine sorular sorar. Öğrencilerin verdikleri cevapları değerlendirerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. 50 ml hidrojen peroksiti ve aynı miktardaki farklı boyuttaki karaciğer parçalarını şekildeki gibi deney tüplerine koyuyor. Ezilmiş karaciğer konan tüpte oksijen gazının daha hızlı oluştuğunu görüyor. Öğrencilerinden Zeynep’e “Bu deney substrat yüzeyindeki artışın enzimlerinin çalışma hızını artırdığını kanıtlar mı?” sorusunu soruyor. Zeynep “evet kanıtlar” diyor. Fakat öğretmeninden puan alamıyor. Zeynep bu deneyde neyi göz ardı etmiştir? Substrat yüzeyindeki artışın tepkime hızını artırdığını destekleyen bir deney tasarlayınız.

  • Cevap:

Burada substrat karaciğer parçaları değildir. Hidrojen peroksit sıvısı substrattır. Karaciğerin ezilmesi substratın yüzeyini artırmaz. Sadece daha fazla sayıda enzimin substratla birleşmesini sağlar.
Deney kaplarında karaciğer parçaları kalabilir ama üzerine hidrojen peroksit değil, pepsin enzimi ilave edilebilir. Ezilmiş karaciğerdeki proteinlerin (substratın) daha kısa sürede sindirildiği görülecektir. Bu da substrat yüzeyinin artışının tepkime hızını artırdığını kanıtlar.

2. Farklı miktardaki karaciğer parçaları üzerine aynı miktarda hidrojen peroksit sıvılarını boşaltarak aşağıdaki deney düzeneğini hazırlıyor.

  • Cevap: Sorunun cevabı bir sonraki sayfadadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 43 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!