Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 51

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 51 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 51

Aşağıda nükleik asitlerle ilgili bir metin ve görsel verilmiştir. Metin ve görseli yorumlayarak soruları cevaplandırınız.
Canlıların özelliklerinin belirlenmesini sağlayan DNA, 1860’ların sonunda İsviçreli doktor Friedrich Miescher’in hücrelerin kimyasal yapısını ve işlevlerini anlayabilmek için yaptığı araştırmalar sırasında keşfedilmiştir. Friedrich Miescher ilk olarak hücredeki proteinleri inceledi. Ancak deneyleri sırasında özellikleri proteinlerle tam olarak uyuşmayan bir madde keşfetti. Bu maddeye, hücre çekirdeğinin içinde bulunduğu için, nüklein (çekirdek özü) adını verdi. Asit özelliği gösterdiği belirlenen bu madde daha sonra “nükleik asit” ve nihayetinde içerdiği deoksiriboz şekerinden dolayı “deoksiribonükleik asit” (DNA) olarak isimlendirildi. Sonraki yıllarda devam eden araştırmalar sonunda DNA’nın fosfat, şeker ve baz (adenin, guanin, sitozin ve timin) gruplarının bir araya gelmesiyle oluştuğu anlaşıldı. Ayrıca adenin bazları ile timin bazlarının, sitozin bazları ile de guanin bazlarının eşit sayıda olduğu Erwin Chargaff tarafından bulundu. Her canlının DNA’sında bazların sayısı, dizilişi ve birbirlerine oranları farklılık göstermektedir. 25 Nisan 1953 yılında ise DNA’nın birbirlerine sarmal şekilde bağlı iki iplikten meydana geldiği James Watson ve Francis Crick tarafından ortaya kondu.
İki ipliğin bir arada tutulmasını sağlayan yapı hidrojen bağlarıdır. Adenin ve timin bazları arasında ikili, guanin ve sitozin bazları arasında üçlü hidrojen bağı vardır. DNA’nın replikasyonu sırasında iki iplik birbirinden ayrılmakta ve her ipliğin karşısında yeni bir iplik oluşmaktadır. DNA’nın keşfini izleyen yıllarda hücre içerisinde DNA’ya benzeyen ancak bazı özellikleriyle farklılık gösteren bir nükleik asit çeşidi daha ortaya çıkarıldı. Fosfat, şeker ve bazlardan meydana gelen bu nükleik asit içerdiği riboz şekerinden dolayı ‘’ribonükleik asit’’ (RNA) olarak adlandırıldı. Tek bir iplikten meydana gelen RNA; adenin, guanin, sitozin ve urasil bazlarını bulundurmaktadır. Kendini eşle- yememekte, DNA üzerinden sentezlenmektedir. RNA, gerekli şifreyi DNA’dan alarak protein sentezinin gerçekleşmesini sağlar.

1. “DNA bir canlının kimliğidir.” sözünden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: Canlıların özelliklerinin belirlenmesini sağlayan DNA, her canlıda farklılık göstermektedir. Bu nedenle kişinin kimliği olma- özelliği taşır. Her canlının DNA’sında bazların sayısı, dizilişi ve oranları farklılık göstermektedir.

2. Bir canlının DNA’sında bulunan fosfat sayısı bilinmektedir. Bu veri doğrultusunda aşağıda istenen bilgilerin hangilerine ulaşılıp hangilerine ulaşılamayacağını nedenleriyle açıklayınız.
a) Şeker sayısı
b) A+G / T+C oranı
c) Toplam zayıf hidrojen bağ sayısı ç) G / T oranı

  • Cevap:

Nükleik asitlerin yapı taşları nükleotitlerdir. Bir nükleotit içerisinde bir şeker, bir fosfat ve bir baz bulunur. Bir DNA molekülünün içerdiği fosfat sayısı bilindiğine göre;
a) Şeker sayısı da bilinebilir. DNA’ da fosfat sayısınca şeker bulunmaktadır.
b) Bir DNA molekülünde adenin sayısı timin sayısına, guanin sayısı ise sitozin sayısına eşittir. Bu nedenle molekülde A+G=T+C ’dir. A+G/T+C oranı 1’e eşittir.
c) Toplam zayıf hidrojen bağının hesaplanabilmesi için A, T, G, C moleküllerinden en az birisinin sayısına ihtiyaç vardır. Yalnız fosfat sayısı bilinen bir molekülde zayıf hidrojen bağlarının sayısına ulaşılamaz.
ç) G ve T sayıları bilinmediği için bu orana ulaşılamaz.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 51 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!