Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 52

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 52 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 52

3. X ve Y canlılarına ait DNA moleküllerinin toplam nükleotit sayılarının eşit olduğu; X canlısının 100, Y canlısının ise 300 tane Adenin nükleotit içerdiği bilinmektedir. Bu canlılara ait DNA moleküllerinin iki ipliği birbirinden ayrılmak istendiğinde hangi canlının DNA’sının ayrılması daha uzun zaman alır? Nedeniyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap:

DNA’nın iki ipliği zayıf hidrojen bağlarıyla bir arada tutulur. Zayıf hidrojen bağı sayısı arttıkça iplikleri birbirinden ayırmak daha uzun zaman alır. Adenin ile timin arasında 2, guanin ile sitozin arasında 3 tane hidrojen bağı vardır. Bu nedenle bir DNA’da G ve C sayısının A ve T sayısına göre fazla olması o molekülün ipliklerinin ayrılmasını zorlaştıracaktır.
X ve Y canlılarına ait DNA’larda nükelotit sayıları eşitken X canlısının adenin sayısı 100, Y canlısının ise 300’dür.
Örneğin bu canlıların DNA’larına ait nükleotit sayılarını 1000 olarak alırsak;

X canlısı için     Y canlısı için
A=100              A=300
T=100               T=300
G=400               G=200
C=400               C=200 olacaktır.

Zayıf hidrojen bağı sayısı X canlısında 1400, Y canlısında 1200 olacaktır. Bu nedenle X canlısına ait DNA’nın ipliklerini birbirinden ayırmak daha uzun zaman alacaktır.

4. Aşağıda maruz kaldıkları radyasyondan dolayı bazı parçaları kopmuş olan hasarlı DNA örnekleri verilmiştir. Bu hasarlar onarılabilir mi? Nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: DNA, kendinin eşleyebilen bir molekül olduğu için bazı hasar ya da hataları onarabilmektedir. Verilen ilk DNA’da kopan nükleo- tidin karşı ipliğindeki nükleotit korunmaktadır. Bu DNA kendini onarabilir. Çünkü DNA’nın kopan kısmına hangi nükleotidin gelmesi gerektiği bellidir. Ancak ikinci DNA örneğinde nükleotitler karşılıklı olarak bulunmamaktadır. Bu DNA kendini onaramaz.

5.RNA’nın yapısal özellikleri göz önünde bulundurulduğunda kendini eşleyememesinin nedeni ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: RNA tek iplikli bir yapıya sahip olduğu için kendini eşleyemez.

6.Bir canlının RNA’sında meydana gelecek hasar ya da hata onarılabilir mi? Canlı açısından sonucu ne olur? Açıklayınız.

  • Cevap: RNA tek iplikten meydana geldiği için onarılamaz. RNA’daki bu hata sentezlenecek olan proteinde de hata olmasına yol açar. Hatalı RNA ve hatalı protein enzimler tarafından parçalanır.

7. Bir canlının RNAsında bulunan şeker ve adenin sayısı bilinmektedir. Bu veri doğrultusunda aşağıdaki bilgilerin hangilerine ulaşılıp hangilerine ulaşılamayacağını nedenleriyle açıklayınız.
a) Fosfat sayısı
b) G, C ve U sayıları

  • Cevap:

RNA da DNA gibi nükleotitlerden meydana gelir. Bir nükleotit içerisinde bir şeker, bir fosfat ve bir baz bulunur. Bir RNA molekülünün içerdiği şeker sayısı bilindiğine göre;
a) Fosfat sayısı bilinebilir. RNA’da şeker sayısında fosfat bulunmaktadır.
b) RNA tek iplikten oluştuğu için adenin sayısı bilinse bile diğer bazların sayıları hakkında yorum yapılamaz. G, C ve U sayıları bilinemez.
c) G, C ve U sayıları bilinmediği için hesaplanamaz.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 52 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!