Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 76

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 76 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 76

3.) Lizozom organelinin görev yaptığı zaman aralığında, numaralı eğrilerin hangilerinde gösterilen değişimlerin gerçekleşmesi beklenir? Açıklayınız.

  • Cevap: Lizozom organeli hücre içi sindirim yani hidroliz yapar. Hidroliz tepkimelerinde su kullanılır. Polimer miktarı azalırken, mono- mer miktarı artar. Bu durumda, azalan su miktarını gösteren (2) numaralı eğri, azalan polimeri gösteren (6) numaralı eğri, artan glikozu gösteren (3) ve artan amino asiti gösteren (9) numaralı eğrilerdeki değişimlerin gerçekleşmesi beklenir.

4. (7) ve (8) numaralı eğrilerdeki değişimlerin yalnız bitki hücrelerinde gerçekleştiği bilinmektedir. Buna göre, eğrilerin ait olduğu maddeler ve bu değişimlerin gerçekleşmesinde görev alan organeller hangileri olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Verilen organellerden yalnız bitki hücrelerinde bulunanlar klo- roplast ve lökoplasttır. Kloroplast fotosentez, lökoplast ise nişasta sentezi yapar. Fotosentezde karbondioksit ve su kullanılırken, monomerler ve oksijen üretilir. Nişasta sentezinde ise glikoz kullanılırken, nişasta üretilir ve su açığa çıkar. Bu durumda,foto- sentez yapıldığını düşünürsek (8) numaralı eğri karbondioksit ve su miktarlarını gösterebilir. Artan madde miktarını gösteren (7) numaralı eğri ise monomer ve oksijene ait olabilir. Nişasta sentezi yapıldığını düşünürsek (7) numaralı eğri, nişasta ve su miktarını gösterirken (8) numaralı eğri ise glikoz miktarını gösterir.

5.) Hücre içindeki glikojen moleküllerinin hidroliz edilmesi ve hidroliz ürünlerinden ATP sentezi sürecinde görev alan organeller hangileridir? Bu organellerin faaliyetine bağlı olarak madde miktarı değişimini gösteren numaralı eğriler hangileridir? Açıklayınız.

  • Cevap: Hücre içinde glikojen moleküllerinin hidrolizini lizozom organeli yapar. Glikojen (polimer) miktarı ve su azalırken glikoz miktarı artar. Bu durumu, (2), (6) ve (3) numaralı eğriler göstermektedir. Hidroliz ürünlerinden yani glikoz moleküllerinden oksijenli solunumla ATP sentezlenmesi mitokondride gerçekleşir. Oksijenli solunumda glikoz ve oksijen kullanılırken, ATP, karbondioksit ve su açığa çıkar. Azalan glikoz (4) numaralı eğri ile, artan su ise (1) numaralı eğri ile gösterilmiştir.

6. (7) ve (8) numaralı eğrilerin Oksijenli solunumla ATP sentezine bağlı olarak çizildiği bilinmektedir. Buna göre; glikoz, karbondioksit, su ve oksijen maddelerinden hangilerinin miktarlarındaki değişim (7) numaralı eğri ile hangileri ise (8) numaralı eğri ile gösterilebilir? Eğrilerdeki değişimler hangi organelin faaliyetine bağlı olarak gerçekleşir? Açıklayınız.

  • Cevap: ATP sentezi, oksijenli solunum sonucunda gerçekleşir. Bunu gerçekleştiren organel mitokondridir. Glikoz ve oksijen kullanılırken karbondioksit ve su açığa çıkar. Azalan madde miktarını gösteren (8) numaralı eğri glikoz ve oksijen moleküllerine, artan madde miktarını gösteren (7) numaralı eğri ise karbondioksit ve su moleküllerine ait olabilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 76 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!