Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 85

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 85 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 85

Hücresel yapılarla ilgili verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Bir biyoloji öğretmeni, bitki ve hayvan hücrelerinin parçalanmasıyla hücre organelleri elde edilebileceğini ve test ayıraçları ile ilgili maddenin renginin değiştirilebileceği bilgisini veriyor. Ayrıca gaz sensörleri ile de test yapılabildiğini söylüyor. Aşağıdaki tüplerde hazır solüsyonlar içinde ayrıştırılmış organeller bulunduğunu ve hepsi için uygun koşullar sağlandığını belirtiyor.

a) Bir süre sonra gaz sensörü yoluyla 1 numaralı tüpte CO2, 5 numaralı tüpte O2 gazının çıkışının fazla olduğu tespit ediliyor. Bu tüplerde bulunan organellerle ilgili neler söylenebilir?

  • Cevap: 1 numaralı tüpte solunum enzimleri bulunduğu için CO2 çıkışı fazladır ve mitokondri organeli vardır. 5 numaralı tüpte O2 çıkışı fazla olduğuna göre fotosentez yapılmaktadır ve kloroplast organeli vardır. Bu iki organelin çalışması birbirine zıttır yani mitokondri oksijen ve besin maddesini parçalayarak enerji, CO2 ve H2O üretir. Kloroplast ise ışık varlığında CO2 ve H2O’dan besin ve oksijen üretir. Mitokondri organeli tüm ökaryot hücrelerde bulunur. Kloroplast ise ototrof hücrelerde bulunur.

b) Test kitleri sayesinde 2 numaralı tüpte mukus salgısının, 6 numaralı tüpte ise içine atılan her türlü hücre yapısının hidroliz olduğu tespit ediliyor. Bu tüplerde bulunan organellerle ilgili neler söylenebilir?

  • Cevap: Mukus salgısının fazla olması bize Golgi organelinin faaliyette olduğunu göstermektedir. Bu nedenle 2 numaralı tüpte Golgi organeli bulunmaktadır. 6 numaralı tüpte hücresel yapıları hidroliz edebilen lizozom organeli vardır. Golgi organeli, ökar- yot hücrelerde bulunurken lizozom organeli yüksek yapılı bitki hücrelerinde bulunmaz.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 85 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!