Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 103 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Bitkilerdeki kofulların içinde antosiyan adı verilen pigment bulunur. Bu pigment çiçeklere bazı renkler kazandırır. Örneğin koful öz suyu asi- dik ise çiçeklerde kırmızı renk, bazik ise mavi, nötr ise mor renk oluşur. Mor menekşelerdeki çiçek rengi, koful öz suyunun nötr olmasından dolayı mor rengi almıştır.

Kofulların çeşitli görevleri vardır. Besin kofulları fagositozla ya da pinositozla oluşur. Besin kofullarıyla lizozomların birleşmesi sonucu oluşan kofula sindirim kofulu denir. Sindirim kofulundaki besinler sindirilip sitoplazmaya geçtikten sonra koful içinde sindirilmeyen atıklar kalır ve bu kofula boşaltım kofulu denir. Tatlı sularda yaşayan amip, parames- yum ve öglena enerji harcayarak hücre içindeki fazla suyu hücre dışına pompalayan kontraktil koful taşır. Golgi aygıtı tarafından oluşturulan içinde salgı maddeleri bulunan koful çeşidine salgı kofulu denir.

Hayvan hücrelerindeki kofullar bitki hücrelerine göre daha küçüktür ama sayıları daha fazla olabilir. Özellikle bitki hücrelerinde görülen bu büyük kofullara depo kofulu denir. Bu kofullarda zehirli maddeler, atıklar ve boya maddeleri depo edilir. Hayvan hücrelerindeki kofullar endoplazmik retikulum ya da golgi aygıtından meydana gelir.

Plastitler: Plastitler bitki hücrelerinde ve alglerde bulunan çift katlı zarla çevrili organellerden biridir. Plastitler farklı renk pigmentleri taşıyan ve görevine uygun şekil alan organellerdir. Sahip oldukları pigment çeşidine ve görevlerine göre plastitler üçe ayrılır. Bunlar; kloroplast, kromoplast ve lökoplasttır.

i) Kloroplast: Yapısında klorofil bulunan ve bu nedenle yeşil renkte görülen plastit çeşitlerindendir. Kloroplastın yapısında dış zar, iç zar, granum ile stroma adı verilen sıvı bölüm yer alır. Kloroplastın en dışında bulunan dış zar, kloroplastı sitoplazmadan ayırır. İç zar tıpkı dış zar gibi düzdür. Kloroplast içinde, tilakoit zarla çevrili, klorofil taşıyan yassı kesecikler üst üste dizilerek granumu meydana getirir

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 103 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!