Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 106 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Aktin proteinleri üst üstte dizilerek sarmal şekilde birbirleriyle birleşir ve mikrofilamentleri oluşturur. Mikrofilamentler, hücre zarından madde taşımak için özelleşmiş olan hayvan hücrelerinde ve ince bağırsaktaki mikrovillusların yapısında da yer alır.

Ara filamentler: Mikrofilamentlerden daha kalın bir yapıya sahip hücre iskeletinin yapısında yer alan bir moleküldür. Ara filamentler farklı proteinler içeren bir yapıdır. Bu proteinlerin meydana getirdiği iplik şeklindeki yapıların birbiri üzerine sarılması sonucu ara filamentler oluşur. Hücre iskeletinin yapısına katılanlar arasında en kararlı yapıda olanı ara filamentlerdir. Ara filamentler mikrofilamentlerden farklı olarak harekette değil, hücre şeklinin ve hücre içindeki yapıların sabit kalmasında da görev alır. Ökaryot hücrelerdeki çekirdeğin hücre içindeki yerinin sabitlenmesini ara filamentler sağlamaktadır.

Mikrotübüller: Mikrofilamentler gibi mikrotübüller de tüm ökaryot hücrelerin sitoplazmasında sürekli oluşup ayrışabilen yapılardır. Sert yapıda, içleri boş çubuklar şeklindedirler. Tübül duvarının içi boştur ve tübülin adı verilen proteinden meydana gelmiştir İhtiyaç hâlinde mikrotübüllerin boyu her iki ucuna yeni tübülinlerin eklenmesiyle uzayabilmektedir. Mikrotübüller hücre bölünmesi esnasındaki iğ ipliklerinin oluşumunda görev alırlar. Mikrotübüller hücreye şekil verip onu desteklemenin yanı sıra, sitoplazmada bulunan bazı organellerin hareket etmesinde de aktif rol oynar. Golgi aygıtı tarafından üretilen salgı keseciklerinin hücre zarına doğru yönlendirilmesinde de mikrotübüller görev alır. Ayrıca mikrotübüller; sentrozom, sil ve kamçı gibi yapıların oluşmasını da sağlamaktadır.


ARAŞTIRALIM

Organellerde meydana gelen bir problemin hücreyi nasıl etkileyebileceğini araştırınız ve sonuçları arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Hücre organellerinden oluşan bir problemin hücreye olası etkileri bulunmaktadır. Ayrıca hücrenin ölmesine kadar ilerleyen aksilikler de meydana gelmektedir. Hücrelerin organelinde meydana gelen hasarlar önemli ve kalıcı hastalıkların yaşanmasına, genlerin zarar görmesine de neden olur. Bu nedenle bu hastalıklar yeni nesillere geçebilir. Hücre sağlığının korunması için beslenme ve spor etkilidir.

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 106 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!