Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 129 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Canlı Âlemleri

Canlılar; bakteriler, arkeler, protistler, bitkiler, mantarlar ve hayvanlar olmak üzere altı âlemden oluşmaktadır.

a. Bakteriler Âlemi

Bakteriler prokaryot hücre yapısına sahip mikroorganizmalardır. Bakterilerin hücre zarının üzerinde bitki, alg ve mantar hücrelerinde olduğu gibi hücre duvarı bulunur. Bakterileri dış etkilerden koruyan ve şekil veren bu hücre duvarı kısa peptit zincirleriyle bağlanmış bir polisakkarit olan peptidoglikandır. Hücre duvarındaki bu yapı her bakteride aynı değildir. Dolayısıyla bakteriler farklı boyanma özelliklerine sahiptir ve bu özellik sayesinde birbirlerinden ayırt edilebilmektedir. Bazı bakteri çeşitlerinde hücre duvarının dışında kapsül de bulunabilmektedir.

Bakterilerin sitoplazmalarında organel olarak sadece ribozom bulunur. Sitoplazma içinde dağınık hâlde bulunan ribozomlar bakterinin protein kaynaklı tüm yapılarının sentezlenmesine katkı sağlar. Bakterilerin halkasal yapıda olan DNA molekülü proteinle kaplı değildir ve sitoplazma içinde çekirdek alanı olarak adlandırılan bölgede yer alır. Bazı bakteriler bu DNA molekülüne ek olarak plazmit adı verilen yapılar da bulundurmaktadır. Plazmitler küçük DNA parçacıkları olup halkasal yapıdadır ve kendini eşleyebilmektedir. Bakterilerin çoğalmasında ve hayatsal faaliyetleri devam ettirmesinde etkili olmayan plazmitler, genetik bilginin konjugasyonla bir bakteriden başka bir bakteriye aktarılmasında ve olumsuz koşullara karşı dirençli olmada görev alır. Konjugasyon aynı türden iki bakteri arasında ve tek yönlü plazmit aktarımı şeklinde olur. Bazı bakterilerin hareket etmesine yardımcı olmak üzere kamçıları oluşmuştur.

Kamçısı bulunan bakteriler bulunduğu ortamlarda aktif hareket edebilmektedir. Aktif hareketin dışında bakterilerin toz parçacıkları ve su damlacıkları yardımıyla pasif olarak da uzak mesafelere taşınabilme özellikleri vardır. Bazı bakteriler uygun olmayan çevre şartlarında kendini daha iyi koruyabilmek için endospor oluştururlar. Bu bakteriler endospor oluştururken su kaybederek metabolizmalarını yavaşlatır. Bakterilerin sitoplazmalarında DNA, RNA, ribozomlar, glikojen, proteinler, yağ tanecikleri ve bol miktarda su bulunur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 129 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
unlike
1
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!