Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 130 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Bakterilerden bazılarının oksijenli solunum yapabildiği görülmüştür. Oksijenli solunum yapan bakterilerde, içinde solunum enzimleri bulunan zar kıvrımlı yapılar vardır. Bazı bakterilerin oksijensiz solunumla veya fermantasyonla ATP ürettikleri görülmüştür. Bakteriler arasında enerji kaynağı olarak ışığı kullanıp besin sentezi yapabilenleri de vardır. Siyano bakteriler besin sentezine katmak üzere karbondioksit ile suyu ya da hidrojen sülfürü kullanır. Toprakta çok sayıda ayrıştırıcı bakteriler yaşar. Bu bakteriler hücre içinde ürettikleri enzimleri  Ölü bitki ve hayvanlardaki organik molekülleri inorganik moleküllere dönüştüren bu bakteriler sayesinde toprak mineral açısından zenginleşir. Klorofil taşıdığı için yeşil görünen siyano bakteriler fotosentez tepkimelerini gerçekleştirerek kendi besinini sentezler Sindirim enzimleri gelişmediği için ihtiyaç duyduğu besinleri üzerinde yaşadıkları canlılardan sağlayan bakterilere parazit bakteriler denir. İnsanların çeşitli organ ve dokularında yaşayan parazit bakterilerin çoğu bazı hastalıklara neden olur. Verem, tifo, kolera ve zatürre gibi hastalıklara neden olan parazit bakterilere patojen bakteriler de denilmektedir. Bakteriler bölünerek ürerler. Bakteriler uygun ortamda yeterli miktarda besinin bulunması hâlinde yaklaşık yirmi dakika gibi çok kısa bir sürede olgunlaşıp bölünebilirler. Bakterilerin, dış yüzeylerinde pilus adı verilen kısa uzantıları yer alır. Bu uzantılar iki bakteri arasında konjugasyon denilen plazmit aktarımı yapılabilmesini sağlar. Plazmit aktarımı sayesinde plazmiti alan bakterinin yeni genetik özellikler taşıdığı gözlenir. Bu özellikler, bakterinin bulunduğu ortama daha iyi uyum sağlamasına yardımcı olur.


ARAŞTIRALIM

Ayrıştırıcı bakteri sayılarının azalması sonucu ne gibi sıkıntıların yaşanabileceğini araştırınız.

  • Cevap: Ayrıştırıcı bakterilerin azalması sonucu doğada tam bir kaos ortaya çıkar. Toprağın canlılığını sürdürmesi ölen canlıların parçalanıp onu beslemesiyle olur. Yani bakteriler azalırsa toprak verimsizleşir, ormanlarımız giderek azalır ve gezegenin atmosferindeki oksijen seviyesi zamanla yaşanılabilir düzeyin altına iner. Bunun dışında ölen canlıların bedeni geç çürüyeceği için hastalıklarda artar.

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 130 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!