Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 134 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Öglena ve paramesyumların belli bir şekilleri varken amiplerin belli bir şekli yoktur. Bunun nedeni, öglena ve paramesyumların pelikula adı verilen organik liflerden oluşmuş sert bir yapıya sahip olmalarıdır. Amipte pelikula bulunmadığı için amipin belirli bir şekli de yoktur. İnsanlarda ve bazı hayvanlarda parazit olarak yaşayan bazı protist örnekleri vardır. Hareket organları bulunmayan bu protist örnekleri bulundukları ortamdan sindirilmiş besin maddeleri alarak beslenirler. İnsanlarda sıtma hastalığına neden olan Plasmodium malaria (Plazmodyum malarya) paraziti, protist örneklerinden biridir. Hem eşeyli hem de eşeysiz üremenin birbirini takip ettiği bir üreme şeklinin görüldüğü bu canlılar, anofel cinsi dişi sivrisinekler tarafından insanlara taşınır.

Amipler gibi yalancı ayak oluşturarak hareket edebilen diğer bir protist çeşidi ise cıvık mantarlardır. Genellikle nemli bölgelerde yaşayan cıvık mantarlara dünyanın pek çok yerinde rastlamak mümkündür. Bol yağışın olduğu bir günün hemen ardından ormanlık bölgelerde çürümeye başlayan yaprak ve dal parçalarının üzerinde, ağaç gövdelerinde cıvık mantarlar hemen göze çarpar. Cıvık mantarların çoğu, oldukça basit yapılıdır. Üreyebilmek için oluşturdukları spor adı verilen yapıların gelişmesiyle meydana gelen cıvık mantarlar çevrelerindeki bakterileri ve maya hücrelerini yiyerek beslenir. Cıvık mantarlar ayrıştırıcı organizmalar oldukları için madde döngüsünde de görev almaktadır   Bir ya da çok hücreli türleri bulunan diğer bir protist çeşidi ise alglerdir. Algler göl, nehir veya havuz gibi tatlı sularda ve denizlerde yaşar. Diatom (diyatom) ve Chlamydomonas (klamidomonas) bir hücreli alg, Ulva (deniz marulu) ve Ulothrix (ulotriks) çok hücreli alg örneklerindendir. Alglerin tamamı fotosentetik olup selülozdan yapılmış hücre çeperlerine sahiptirler. Klorofil dışında başka renk pigmentleri bulunduran algler de vardır. Kahverengi, altın sarısı ve kırmızı algler farklı renk pigmentleri taşıyan alg örneklerindendir. Suda yaşayan canlılar için algler hem besin kaynağı hem de oksijen kaynağıdır. Alglerin ürettiği oksijen miktarı bitkilerden daha fazladır. Algler eşeyli ve eşeysiz çoğalabilen protistlerdendir.

Önemli Bilgi

Algler, canlı sınıflandırılmasında bitkiler âleminde incelenmiştir. Ancak bilimsel bilginin sınanması ve ortak olmayan bazı özelliklerinin tespiti sonucu bu bilgi düzeltilmiş ve algler protistler âlemine dahil edilmiştir. Bu olay bilimsel bilgilerin zamanla değişebileceğini bize göstermektedir

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 134 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!