Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 139 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 139 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 139 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Bitkilerin Biyolojik ve Ekonomik Önemi

Bitkiler fotosentez yaparak atmosfere oksijen verir, farklı organik bileşikleri sentezler ve depo ederler. Bitkilerin depo ettiği bu organik maddeler, bitkilerle beslenen canlıların temel besin kaynağıdır. Ekmek yapımında kullandığımız buğday unu, zeytinyağı, meyve suları, çay ve daha birçok maddeyi besin kaynağı olarak bitkilerden elde etmekteyiz. Bitkilerden bazıları ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Örneğin eğrelti otu, söğüt ağacı gibi bitkilerden yararlanılarak bazı ilaçlar üretilmektedir. İğne yapraklı bitkilerden faydalanılarak kâğıt yapılmaktadır. Selüloz ve kâğıt sanayisinde kullanılmak üzere, firmalar özel alanlarda endüstriyel amaçlı kullanılan bitkiler yetiştirmektedir. Keten, kenevir ve pamuk bitkilerinden de tekstil sanayisinde yararlanılmaktadır. Lifli yapıya sahip bu bitkiler sayesinde dayanıklı ipler üretilerek özel makinelerde örülmektedir. Bitkiler mevsimlerin düzenlenmesinde ve toprağın zenginleştirilmesinde de rol oynar. Su ve oksijen döngüsünde aktif görev alan bitkiler kökleri yardımıyla erozyonu da önler.

d. Mantarlar Âlemi

Büyük bir çoğunluğunun çok hücreli olduğu, klorofil taşımayan, ökaryot hücreli, heterotrof canlılardır. Nemli bölgelerde çok hızlı çoğalabilen mantarların birçoğu bir yere bağlı yaşar ve yer değiştirme hareketi yapamaz. Mantarlar bitkilerde olduğu gibi hücrelerinde hücre çeperi bulundururlar. Ancak bu çeperinin yapısı bitkilerde olduğu gibi selülozdan değil, kitinden yapılmıştır. Mantarlar besinlerini hücre dışı sindirim yaparak monomerlere parçalar, daha sonra hücre içine alır. Karbohidratların fazlasını glikojen şeklinde depo ederler. Bu nedenle farklı besin maddelerini sindirebilecek enzimleri üretip dış ortama verirler. Bir eşeysiz üreme çeşidi olan sporla üremenin görüldüğü mantarların ürettiği sporlar çok dayanıklıdır ve yıllarca bozulmadan dış ortamda kalabilmektedir. Uygun şartlarda çimlenen sporlar gelişerek yeni mantarları oluşturmaktadır.

Bir hücreli maya mantarları haricindeki tüm mantarların hif adı verilen ince iplikçikleri bulunur. Hifler, birbirleri içinde dallanıp bir araya gelerek miselyumu meydana getirir. Mantarlar miselyum aracılığıyla yaşadıkları ortama tutunur ve enzim göndererek sindirdiği besinleri hücrelerine alarak beslenir. Ayrıştırıcı mantarlar, ölü bitki ve hayvan kalıntılarının çürütülmesine katkı sağlayan organizmalardandır. Ölü bitki ve hayvan kalıntılarındaki organik bileşikleri parçalayan bu mantarlar toprağın verimli hâle gelmesini sağlarlar. Bu özelliklerinden dolayı mantarlar, madde döngülerinde rol alan ayrıştırıcı canlılar olarak da bilinir. Mantarların pek çok türü bulunmaktadır. Bu türlerden biri de maya mantarlarıdır. Nemli ortamlarda yaşayan maya mantarları bir hücrelidir. Üremeleri bir eşeysiz üreme çeşidi olan tomurcuklanmayla olur. Hamurun mayalanması ve bira üretiminde bu maya mantarlarından faydalanılmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 139 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!