Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 141 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları Ez-De Yayıncılık

OKUMA PARÇASI

Trüf Mantarı

Trüf; tadı, kokusu ve benzersiz aromasından dolayı çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından bilinen ve sofrada yeri hep ayrıcalıklı olan bir mantardır. Yüksek yapılı ağaçların köküne bağlı simbiyotik olarak hayatını sürdürmektedir. Dünyada doğal orman alanlarından toplanan trüf mantarı miktarı her geçen gün azalmasına karşılık, talebin artmasından dolayı fiyatı da oldukça artmaktadır. Bundan dolayı kültür çalışmalarında son yirmi yılda çok büyük gelişme sağlanmıştır.

Trüf mantarlarının, ormanlık alanlardan aşırı, denetimsiz ve bilinçsiz olarak toplanması, yetişme muhitlerinin her geçen gün daralması, iklim değişiklikleri ve çevre kirliliği gibi etkenlerden dolayı sürdürülebilir bir şekilde faydalanılmasını zorlaştırmaktadır. Ülkemizin biyolojik zenginliklerinden olan ve dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan trüf mantarlarının değeri her geçen gün artmaktadır. Trüf mantarı dünyada İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişmektedir.

Mantarların Biyolojik ve Ekonomik Önemi

Mantarlar, ölü bitki ve hayvan kalıntılarının ayrıştırılarak toprağa karışmasında görev alan organizmalardandır. Toprağa karışan bitki ve hayvan kalıntılarını parçalayan mantarlar, bu kalıntılarda bulunan organik bileşikleri daha küçük organik bileşiklere ve inorganik bileşiklere çevirerek toprağa verir. Böylece toprak daha verimli hâle gelir. Bu dönüştürme olayları aynı zamanda madde döngülerinin devamını da sağlar. Mantarlar insan sağlığı ve beslenmesi açısından da önemli görevleri olan canlılardır. Antibiyotik gibi bazı ilaçların yapımında, bira ve şarap üretiminde ve ekmek yapımında da bazı mantar türlerinden faydalanılmaktadır. Besin kaynağı olarak kullandığımız bir şapkalı mantar: Kültür mantarı çeşidi olan kültür mantarı, protein, demir, bakır, fosfor ve bazı vitaminler çok zengin besin içeriklidir. açısından oldukça zengindir

e. Hayvanlar Âlemi

Çeşitlilik açısından en geniş kapsamlı âlem, hayvanlar âlemidir. Ekosistemde gözle görülemeyecek kadar küçük hayvanların yanı sıra çok uzun vücut yapısına sahip hayvan örnekleri de bulunmaktadır. Bu kadar geniş bir tür çeşitliliğine sahip hayvanlar âleminin üyelerini belirlemek ve gruplandırmak oldukça güç olmuştur. Hayvanlar âleminde yer alan canlılar ortak özelliklerine göre gruplandırılmıştır. Beslenme şekillerine bakıldığında tüm hayvanların heterotrof olduğu görülür. Ayrıca hayvanların tümü ökaryot hücre yapısındadır, hücre duvarı yoktur ve çok hücreli organizmalardır. Hayvanların birçoğu eşeyli olarak ürer ve kas, sinir ve epitel doku gibi yapılara sahiptir

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 141 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!