Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 142 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları Ez-De Yayıncılık

1. Omurgasızlar

Hayvanlar âleminin en geniş kapsamlı grubudur. Vücutlarında kıkırdak ya da kemikten yapılmış iç iskelet bulunmaz. Bazılarında ise vücutlarının dış kısmını örten ve desteklik sağlayan dış iskelet bulunur. Omurgasızların çoğundaki taşıma sıvıları damar dışına çıkıp vücut boşluğuna dökülür. Taşıma sıvısının yavaş iletildiği bu dolaşıma açık dolaşım denir. Omurgasız hayvanların büyük bir çoğunluğu suda yaşar. Bu grup içerisinde yer alan canlılar süngerler, sölentereler, solucanlar, yumuşakçalar, eklembacaklılar ve derisidikenliler olarak sınıflara ayrılır. Omurgasızların büyük bir kısmı eşeyli ürerken, bazıları tomurcuklanma veya rejenerasyonla eşeysiz olarak ürer.

a. Süngerler

Vücutları por adı verilen deliklerle kaplı hayvanlar âleminin en basit canlılarıdır. Birçoğu denizlerde yaşayan süngerlerin tatlı sularda yaşayan bazı türleri de bulunmaktadır. Su içindeki taş, bitki ve kayalara tutunarak yaşarlar. Aktif hareket edemeyen süngerlerin vücutlarının içi boştur. Besinler bu boşluktan hücrelerine alınır ve hücre içi sindirim görülür. Süngerlerde eşeysiz ve eşeyli üreme görülebilmektedir. Çoğu sünger çift eşeylidir (hermafrodit) Süngerlerin rejenerasyon yetenekleri çok yüksektir.

b. Sölentereler

Sularda yaşayan ve 10.000’den fazla türü bulunan bir omurgasız hayvan topluluğudur. Sölenterelerin en yaygın örnekleri hidralar, deniz şakayığı, deniz anaları ve mercanlardır. Hidralar hem eşeysiz hem de eşeyli olarak çoğalabilmektedirler. Sinir hücrelerine ilk kez sölentereler- de rastlanmıştır. Sölenterelerde doku düzeyinde bir organizasyon olduğu için kas ve sinir dokuları ile üreme organları gelişmiştir. Ancak solunum ve boşaltım sistemleri yoktur. Hidraların tentakül adı verilen uzantıları vardır. Bu uzantılar yardımıyla hem hareket ederler hem de besin yakalarlar . Deniz analarının tamamı denizlerde yaşar ve şemsiye şek- lindedirler. Vücutlarının % 96’sını su oluşturur. Mercanlar deniz diplerinde yaşayan ve kalsiyum karbonattan oluşmuş sert bir dış iskelete sahip canlılardır.

c. Solucanlar

Solucan denildiğinde aklımıza toprak solucanları gelir. Bu solucanları çok kolay çevremizde görebiliriz. Ancak bu solucanlar dışında çok çeşitli solucan türleri de bulunmaktadır. Bu solucanlardan bazıları mikroskobik, bazıları da metrelerce uzundur. Çoğunlukla eşeyli olarak üreyen solucanların bazı türleri rejenerasyonla eşeysiz olarak çoğalabilmektedir. Bazı solucunlar çift eşeylidir (hermafrodit).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 142 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!