Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 144 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Dolaşım sıvısı olan kanın tamamen damarlar içinde dolaştığı kapalı kan dolaşım sistemine sahip olan halkalı solucanların bazı türleri suda, bazı türleri de karada yaşar. Suda yaşayan halkalı solucanlar solungaç solunumu, karada yaşayanlar ise nemli derilerini kullanarak deri solunumu yaparlar. Işığa ve dokunmaya duyarlı duyu organlarına sahip olan halkalı solucanlar, vücutları kaplayan halkasal ve boyuna kaslar yardımıyla hareket ederler.
Eşeyli üremenin görüldüğü halkalı solucanların en yaygın örnekleri suda yaşayan sülük ve nemli topraklarda yaşayan toprak solucanıdır.

ç. Yumuşakçalar

Midye, ahtapot, istiridye, salyangoz, sümüklü böcek ve mürekkep balığı gibi canlılar yumuşakça örneklerindendir. Yumuşakçaların denizlerde yaşayanları ve solungaç solunumu yapar. Karada yaşayan yumuşakçaların kabuk altındaki genişlemiş yüzey ile solunum yaptıkları görülür. Yumuşak vücutlu bu hayvanların genellikle sırt bölgelerinde kalsiyum karbonattan (CaCO3) yapılmış bir kabuk bulunur Çoğu yumuşakçada açık dolaşım görülürken, ahtopot ve kalamarda kapalı kan dolaşımı görülmektedir. Yumuşakçalar eşeyli olarak çoğalırlar. Birçok salyangoz hermafrodit özelliktedir.

d. Eklembacaklılar

Omurgasız hayvanlar içerisinde en çok tür çeşitliliğine sahip olan grup eklembacaklılardır. Eklembacaklıların protein ve azotlu bir polisakkarit olan kitinden oluşmuş dış iskeletleri bulunur. Deniz, göl ve karada yaşayan çok sayıda türe sahip eklembacaklıların baş, göğüs ve karın olmak üzere üç bölümü bulunmaktadır. Açık kan dolaşım sistemine sahip böceklerde trake solunumu gözlenir. Örümceklerde kitapsı akciğer, suda yaşayan türlerinde de solungaç solunumu gözlenir. Trake solunumu ile dış ortamdan alınan havanın içindeki oksijen trake boruları yardımıyla çok hızlı bir şekilde hücrelerine iletilir. Böceklerde solunum gazları trakelerle doğrudan dokulara ulaştığı için dolaşım sıvında solunum gazlarını bağlayan hemoglobin gibi solunum pigmentleri bulunmaz.

Böcekler üç çift bacağa ve genellikle iki çift kanat yapısına sahiptir (Görsel 3.27). Eklem bacaklılarda başkalaşım (metamorfoz) görülürken ergin eklem bacaklılar deri değiştirir. Kelebeklerle bazı böcek türleri yumurtadan çıktıktan sonra yapısal değişikliklere uğrayarak ana canlıya benzer hâle gelir. Bu olaya başkalaşım adı verilir. Böceklerin boşaltım atıkları ürik asittir. Eklembacaklılar ayrı eşeylidir, bazı türleri hermafrodittir. Döllenme dişi bireyin vücudu içerisinde gerçekleşir. Karıncalar, arılar ve böcekler koloni oluşturarak yaşar.

e. Derisi Dikenliler

Denizyıldızı, yılanyıldızı ve denizkestanesi gibi derisi dikenliler omurgasız hayvan çeşitlerindendir. İç ve dış iskeletleri bulunan bu hayvanların dikensi çıkıntıları bulunur. Eşeyli ve rejenerasyonla eşeysiz çoğalabilen bu hayvanlarda açık dolaşım gözlenir. Derisi dikenlilerde solunum solungaç veya tüp ayaklar yoluyla yapılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 144 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!