Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 148 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Ez-De Yayıncılık

ç. Kuşlar

Sürüngenlerde olduğu gibi kuşlarda da iç döllenme ve dış gelişme görülür ve yumurtaları kabukludur. Kuşlarda dört odacıklı bir kalp bulunur. Temiz kan ile kirli kanın birbirine karışmadığı bu kalp yapısı sayesinde hücrelerine yeteri kadar oksijen gönderebilen kuşların tamamı sıcakkanlı yani sabit vücut sıcaklığındadır. Kuşların vücut sıcaklığı yaklaşık 40 – 41 °C’tur.

Kuşlar gelişmiş bir akciğer yapısına sahiptirler. Akciğerleri karın, boyun ve kanatlarında bulunan hava keseleri ile bağlantılıdır. Hava keseleri körük vazifesi yaparak temiz havanın sürekli akciğerlere doğru gitmesini sağlar. Bu sayede havanın içindeki oksijenden daha fazla faydalanma imkânı bulan kuşlar, çok yükseklerde ve uzun mesafe uçuşlarında zorlanmaz. Kuşların hava keselerinde solunum gazlarının değişimi olmaz.

Kuşların iskelet yapısı onların uçmasını kolaylaştıracak şekilde gelişmiştir. Kemiklerinin birçoğu incedir, içleri boştur ve omurları birbirine kaynaşmıştır. Akciğerlerindeki hava keseleri kemiklerinin içine doğru uzanmıştır. Bu özellikler iskeletin çok hafif olmasını sağlar ve bu sayede uçmaları da kolaylaşır. Ayrıca kuşların ön üyeleri uçmalarını sağlayan bir çift kanat şeklinde farklılaşmıştır. Birçok kuşun uçmasını kolaylaştıran diğer bir özelliği de vücutlarının tüy ve teleklerle kaplı olmasıdır. Telek, kuşların kanat, gövde ve kuyruk kısımlarında yer alan özel tüylerdendir. Bu telek ve tüyler kuşlara özgü bir yapıdır ve aynı zamanda kuşların ısı yalıtımına da yardımcı olur.

Önemli Bilgi

Kuşlar görme ve denge konusunda birçok hayvandan daha iyidir. Avlarını çok uzak mesafelerden fark edebilirler. Kuşların koku alma duyusu fazla gelişmemiştir.

Kuşlarda besinlerin alımını sağlayan gaga bulunur. Gaga keratin adı verilen boynuzsu sert bir maddeden meydana gelir ve şekli kuşun beslenme türüne göre değişir. Örneğin etle beslenen bir kelaynak ile bitki tohumlarıyla beslenen bir güvercinin gaga yapısı birbirinden farklıdır

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 148 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!